Olemme Facebookissa!

02.04.2020 – Huippusuoritusten aika on toisten

Koulukuraattori Jonna Aho korostaa oppilashuollon toimivan ja olevan tavoitettavissa myös koulujen siirryttyä etäopetukseen.
Oppilashuolto toimii Punkalaitumen kunnassa poikkeusajasta ja koulujen sulkemisesta huolimatta. – Koulukuraattori, terveydenhoitaja ja koulupsykologi ovat pääsääntöisesti puhelimitse tavoitettavissa ja sopimuksen mukaan kasvotusten, kertoo koulukuraattori Jonna Aho.

Jonna Aho kertoo pitävänsä yhteyttä opettajiin, oppilaisiin ja perheisiin puhelimitse ja viesteillä. Myös Instagram-tili on aktiivisessa käytössä. – THL:n ohje on, että peruspalveluita, mihin myös oppilashuolto kuuluu, ei voida keskeyttää poikkeustilanteessa.


– Koululla on olemassa kriisisuunnitelma ja ohjeet, mikä on kenenkin työntekijän rooli kriisitilanteessa. Mutta uskonpa, että tämä koronatilanne on tullut aivan kaikille kaikkialla sen verran yllätyksenä, ettei kukaan ole osannut odottaa tällaista ja varautua näin laajavaikutukselliseen kriisiin. Aika nopealla aikataululla on pitänyt opettajien luoda etäopetussysteemit ja niin myös oppilashuollon oma etätyöskentelytapansa. Edelleen mennään askel kerrallaan tilanteen mukaan ja kunnan sekä valtiovallan ohjeita noudattaen, Jonna Aho kertoo.


Hän kertoo olleensa yhteydessä kaikkiin opettajiin ja pyytänyt näitä ilmoittamaan matalalla kynnyksellä, mikäli jonkun oppilaan tilanne aiheuttaa huolta. – Esimerkiksi poissaolot etäopetuksesta tai tehtävien tekemättömyys antavat tietysti aiheen olettaa, että jotain apuja tarvitaan. Opettajan aloitteesta olen ollut perheisiin yhteydessä ja joidenkin oppilaiden asioista olen ollut suoraan yhteydessä opettajiin oppilaan luvalla.

– Osa vanhemmista ja nuoristakin ovat ehtineet stressaantua aika lailla etäopetukseen siirtymisestä. Kouluhommiin tarttuminen voi olla vaikeaa, vanhempien patistus ei auta, sisälukutaito on vaikeaa, kirjalliset tehtävät vaativat enemmän aikaa ja voimia kuin lähiopetus. Myös käytännön asiat, kuten laitteiden toimivuus ja saatavuus, nettiyhteydet ja eri ohjelmien käyttö ovat tuottaneet päänvaivaa, Aho kuvailee.


Hänen mukaansa on selvää, että neljän seinän sisällä oleminen saattaa kiristää itse kunkin hermoja. – Se voi aiheuttaa ristiriitoja perheissä tai pahentaa jo ennestään olevia. Taloudellinen epävarmuus näkyy myös jo näin kriisin alkumetreillä. Varmaan jokaisen perheen lomapakkoon tekee loven kouluruoan puuttuminen, mutta erityisesti se kolahtaa, jos on jo ennestään tiukkaa taloudellisesti. Sosiaalitoimen, kunnan johtoryhmän ja seurakunnan kanssa on tehty yhteistyötä, jotta ruoka-apua saadaan sitä tarvitseviin perheisiin.


– Kotien tärkein vastuu on tässä tilanteessa pyrkiä antamaan lapsille ja nuorille turvaa. Vanhemmatkin voivat olla itselleen ja lapsille armollisia. Eikä vanhemman tarvitse muuttua yhdessä yössä kotiopettajaksi. Huippusuoritusten aika on toiste, nyt on tärkeintä vain selviytyä päivä kerrallaan ja luoda toivoa ja uskoa toinen toisiimme, Jonna Aho korostaa.


Jotain hyvääkin hankalassa tilanteessa on noussut hänen mielestään esiin. – On ollut ilo huomata, että joissakin perheissä tämä aika mahdollistaa myös mukavaa yhdessäoloa perheelle. Jotkut oppilaat nauttivat myös etäopetuksesta ja heille se sopii. Myös ihmisten auttamishalu on herännyt laajasti.


Mikäli koulusulku jatkuu jopa kesälomiin asti ja koulutyöhön päästään tarttumaan kunnolla vasta syksyllä, on sillä Jonna Ahon mukaan vaikutuksia oppilashuoltoonkin. – Oma veikkaukseni on, että yhteiskunnalliset seuraukset tästä kriisistä ovat niin isot, että kuraattorin palvelulle tulee olemaan vielä isompi tarve jatkossa.

 

Evästeet