Olemme Facebookissa!

05.05.2022 Vappuna

Irma Rantanen puhui vappuna Vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden muistomerkillä.
Punkalaitumen työväenjärjestöt Vasemmistoliitto ja Punkalaitumen Sosialidemokraatit kokoontuivat Vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden muistomerkille hautausmaalla Vapunpäivänä.

Kukat muistomerkille laskivat Petri Korhonen ja Jouko Mäkelä. Muistomerkillä puhunut Irma Rantanen sanoi, että vapun perinnettä on tärkeää pitää yllä.


– Meidän sisällissotamme oli kuitenkin erilainen kuin sotatilanne on nyt Ukrainassa. Sota on julmaa ja eniten siinä kärsivät siviilit. Jälkiselvittelyt ja traumat kestävät kauan. Nykypäivänä kaikki tapahtunut tutkitaan ja mahdolliset sotarikokset pyritään selvittämään. Syylliset joutuvat vastaamaan teoistaan. Oikea tieto auttaa myös traumojen käsittelyä, hän vertasi Suomen sisällissotaa ja Ukrainan sotaa.


Irma Rantanen on käynyt läpi Punkalaitumen työväenyhdistykselle lahjoitettua paikallisen kunnallis- ja yhdistysvaikuttaja Heikki Alkasen laajaa arkistoaineistoa.


– Heikki Alkanen oli työväenliikkeen ensimmäisiä miehiä Punkalaitumella. Hän oli paljon lukenut mies, tiesi asioista paljon ja hänellä oli myös kouriintuntuva oma kokemus köyhyydestä. Hän oli kysytty puhuja erilaisissa tilaisuuksissa. Puheissaan ja kirjoituksissaan hän käsitteli sen ajan oloja ja elämää tuoden esille sosialidemokraattien tavoitteita yhteiskunnallisten olojen parantamiseksi, sanoi Irma Rantanen.


Alkanen oli perustamassa Punkalaitumelle kuusi työväenyhdistystä. Viidelle niistä rakennettiin oma talo. – Toimista työväenyhdistyksissä oli vilkasta. Poliittista vaikuttamista kehitettiin yhteistoiminnassa.


Irma Rantanen sanoo, että erityisesti Alkasen tyttären Kirstin päiväkirjat ovat tehneet työväenliikkeen kasvun ja vakiintumisen paikkakunnalla hänelle eläväksi. – Koko perhe, vaimo Klaara sekä lapset Kirsti ja Veikko, olivat mukana työväenliikkeessä ja sen toiminnassa.

 

Nimikivet vuonna 1995


Vuonna 1995 Väinö Rinki teki aloitteen vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden muistomerkin yhteydessä olevista nimikivistä. Nimikivien julkistamistilaisuudessa juhlapuhuja Armas Lahoniityn lisäksi piti siunauspuheen silloinen kirkkoherra Klaus Malmivaara.

 

– Nimien saaminen muistomerkille oli arvokas asia. Alkuun punaisten puolella kuolleita ei pystytty edes suremaan, sillä haudoille ei saanut viedä avoimesti kukkia, muistaa saattoi ehkä yösydännä, salaa. Valkoiset halusivat häivyttää tapahtuneen, sanoo Irma Rantanen. Muistomerkin alueella on muutaman punaisen hauta. Tosin läheskään kaikkien vainajien viimeisestä leposijasta ei ole tietoa, joten omaisilla ei ollut paikkaa missä käydä. Muistomerkki pystytettiin hautausmaalle vuonna 1942.


Muistomerkin kiviin on kaiverrettu kaikkien punaisten puolella henkensä menettäneiden punkalaitumelaisten nimet: taistelussa kaatuneet, teloitetut, kadonneet, vankileireillä teloitetut, sairauksiin ja nälkään kuolleet.


Rantanen sanoo, että Alkasen ja alkuaikojen työväenliikkeestä on kuljettu pitkä matka. Moni asia on muuttunut parempaan. –On tärkeää, että muistamme edelleen sisällissodan ja sen, että demokraattisessa, turvallisessa yhteiskunnassa voidaan vaikuttaa asioihin rauhanomaisesti, parlamentaarisin keinoin. Toivottavasti Ukrainassakin saadaan rauha aikaan neuvottelemalla.


Vappukahvit juotiin Mäenpään työväentalolla.

 

Evästeet