Olemme Facebookissa!

05.07.2018 Pitäjän väkiluvun verran kävijöitä Yli-Kirralla

Aina tämä kumisen pomppulinnan voittaa, taisivat lapset tuumia Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä Yli-Kirralla. Lassi Nurmen luo kerääntyi pikkuväkeä jonoksi asti ja kaikki halusivat tulla heitetyksi pehmeään pahnakasaan.
Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely sai kansan liikkeelle talonpoikaismuseo Yli-Kirralle viikonvaihteessa. Museonmäellä poikkesi kahden päivän aikana kolmisentuhatta kävijää.

– Kävijämäärään voidaan olla tyytyväisiä. Tuntuu, että parin vuoden takaisen notkahduksen jälkeen suunta on nyt parempaa. Keli oli hyvä ja kaikki sujui mallikkaasti, toteaa Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää.


Hänen mieltään lämmittää myös kävijöiltä saatu myönteinen palaute. – Ihmiset selvästi arvostavat tapahtumaa ja talkooväkeä, jolla vanhat työtavat ovat hallinnassa. Siitäkin tuli kiitosta, että Yli-Kirralla mikään ei ole ”päälle liimattua”. Tällä kertaa huomasi selvästi sen, että näyttelyyn oli lähtenyt myös ensikertalaisia.


Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely järjestettiin nyt 27. kerran. Tapahtuman onnistumisesta piti huolen yli 200 talkoolaisen joukko. – Tuntuu siltä, että voimme hyvillä mielin mennä kohti 30-vuotisjuhlanäyttelyä. Joukkoon on saatu mukaan hyvin uutta talkooporukkaa, etenkin nuoria. Se takaa jatkuvuuden ja tuo mukanaan jonkinlaista uusiutumistakin. Pahnapoikina ja käpylehmätyttöinä aikoinaan aloittaneet lapset ovat jo tulossa aikuisikään, Sillanpää naurahtaa.


Yli-Kirralla riitti viikonvaihteessa tuttuun tapaan paljon nähtävää. Erilaiset työnäytökset keräsivät ympärilleen runsaasti yleisöä. Pärehöylä ja puimakone kävivät riihen pihamaalla, peräpellolla kynnettiin ja konepihaa kiersi säännöllisesti traktoriparaati. Onkapannu ja maamoottorit puksuttelivat rauhallisesti. Traktorihallin takana puolestaan sahattiin ”plankkua” sirkkelillä. Suositulta vaikutti myös hevosen kengitysnäytös.


Koneiden lisäksi museolla esiteltiin monenlaisia naisväen perinteisiä töitä villan kehräyksestä langan värjäykseen ja maton kudontaan sekä himmelin tekoon. Puhdetöistä esillä oli myös soitinten valmistus, jota esitteli Matti Berggren museon navetassa. Riistanpyynti- ja mäkitupa-alueella oli tietysti myös omat kävijänsä.


Melkoinen voimainponnistus Yli-Kirralla oli myös ruokahuolto. Jonot niin jauhelihakeiton kuin ohrankryynipuuronkin myyntipaikoille olivat ajoittain todella pitkät ja emännät saivat tehdä ns. täyden päivätyön nälkäisten vieraiden vatsoja täyttäessään.

 

Evästeet