Olemme Facebookissa!

05.11.2020 Isosuolle tuulivoimaa

Piiparinmäen rakennustyömaalla yhden lavan pituus on 75 metriä ja se nostetaan 155 metrin korkeuteen. Kuva: Ilmatar.
Isosuon tuulivoimahanke nytkähtää jälleen eteenpäin.

– Isosuon tuulivoimahanke eli hiljaiseloa muutaman vuoden, kun odottelimme että tuulivoiman tuotantokustannukset laskevat teknologian kehittymisen myötä. Nyt olemme saavuttaneet pisteen, missä tuulivoimahankkeita voidaan toteuttaa markkinaehtoisesti eli ilman valtion tukea, ja tämän hetken suunnitelmissamme onkin rakentaa Isosuon tuu livoimahanke osaksi omaa sähköntuotantoamme, kertoo Ilmattaren toimitusjohtaja Juha Sarsama.

 

Tällöin myisimme Isosuon tuulivoimahankkeen tuotannon suoraan kuluttaja- ja yritysasiakkaillemme, emmekä tarvitsisi emmekä hakisi hankkeelle mitään valtion tukea investoinnin tekemiseksi. Paikallisia asukkaita, viranomaisia ja muita asianosaisia on Ilmattaren toimitusjohtajan mukaan kuultu kattavasti aiemmin Isosuon tuulivoimaosayleiskaavan laadinnan yhteydessä.

 

Nyt esillä ollut kuuleminen koskee Isosuon tuulivoimahankkeelle haettavia rakennuslupia.

 

Isosuolla tuulee

 

– Isosuon hyvät tuuliolosuhteet, pitkä etäisyys asutukseen ja mahdollisuus sovittaa tuulivoimatuotanto yhteen alueen muun maankäytön kanssa tekevät erityisesti Isosuon alueesta otollisen sijainnin tuulivoimatuotantoon. Arkkuinsuo on alueena pienempi ja Ilmatar ei tällä hetkellä aktiivisesti edistä sitä hanketta.

 

Milloin on tarkoitus työt aloittaa?

 

– Haemme nyt rakennuslupia Isosuon tuulivoimahankkeelle yhteensä kuudelle tuulivoimalalle. Nyt haettavien tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus, eli siiven korkein pyyhkäisykorkeus maan pinnasta mitattuna on Isosuon lainvoimaisen osayleiskaavan mukainen 210 metriä. Harkitsimme pitkään myös kaavamuutoksen hakemista, mikä olisi mahdollistanut tätä korkeammat tuulivoimalat. Tämän hetken selvityksiemme perusteella hanke on mahdollista toteuttaa markkinaehtoisesti myös nykyisillä napakorkeuksilla, kunhan nyt käynnissä oleva lupaprosessi etenee odotetussa aikataulussa.

 

Tavoitteena yhtiöllä on, että rakennuslupien lainvoima 210 metrin kokonaiskorkeuden voimaloille saataisiin lähikuukausina, jonka jälkeen vuoden 2021 aikana valmistelisimme muun muassa hankkeen urakoitsijavalinnat. Tällöin rakentaminen voisi alkaa jo vuoden 2022 aikana ja Isuosuon tuulivoimapuisto olisi tuotannossa vuonna 2023 – 2024 aikana.

 

Puhutaan sekä Punkalaitumen Tuulivoima Oy:stä että Ilmattaresta. Miten nämä kaksi nivoutuvat yhteen?

 

– Punkalaitumen Tuulivoima Oy oli alunperin Ilmattaren ja YIT:n punkalaitumelainen projektiyhtiö, jonka nimissä Isosuon tuulivoimahanketta on kehitetty. Ilmatar osti 2019 projektiyhtiöstä YIT:n osuuden ja omistaa siis Punkalaitumen Tuulivoima Oy:n ja Isuosuon hankeoikeudet kokonaan.

 

Suomalaista

 

Ilmatar on suomalainen tuulivoimayhtiö ja kaikki sen rakentamat sekä operoimat tuulivoimapuistot sijaitsevat Suomessa. Ilmatar operoi viittä tuulivoimapuistoa, joista se on rakennuttanut itse kolme kappaletta. Lisäksi Ilmatar rakentaa tällä hetkellä Kajaanin ja Pyhännän rajalle Piiparinmäen 41 tuulivoimalan puistoa, joka on valmistuessaan Suomen suurin tuulivoimapuisto.

 

Hanna-Mari Kamppikoski

Evästeet