Olemme Facebookissa!

09.12.2016 Vartiolan ylläpitoon etsitään ”leveämpiä hartioita”

Entinen suojeluskuntatalo Vartiola siirtyi sotien jälkeen maataloustuottajien omistukseen. Rakennuksen ylläpito käy yhdistykselle kalliiksi, vaikka MTK-Punkalaitumen puheenjohtajan Sami Ali-Rantalan mukaan joitain vuosia sitten tehdyn remontin ansiosta mm. lämmityskulut ovat laskeneet.
Maataloustuottajia edustava MTK-Punkalaidun on taloudellisissa vaikeuksissa. Asia nousi esille MTK-Satakunnan liiton kokouksessa Porissa 1.12. – Olemme joutuneet tekemään velkajärjestelyjä liiton jäsenmaksujen vuoksi. Tällä hetkellä olemme MTK:n säätiölle velkaa 61 000 euroa, kertoo puheenjohtaja Sami Ali-Rantala.

Sami Ali-Rantalan mukaan MTK-Punkalaitumen talousvaikeudet alkoivat vuonna 2011, jolloin yhdistyksen omistama Vartiola jäi ilman vuokralaista. – Vartiolan ylläpitokustannukset ovat sen verran kovat, etteivät yhdistyksen rahkeet tahdo riittää.


Vartiolan osalta MTK toivookin ”leveämpiä hartioita” talon ylläpitoon. – Joko erikseen yhdistystoiminnan tai muun yhteistyötahon kautta. Rakennuksen myyntiä ei harkita, vaan se siirtyisi toiselle taholle velkoineen, Ali-Rantala kertoo.


– Vartiola jäi tuottajajärjestölle sotien jälkeen suojeluskuntien lakkauttamisen myötä ja se on totta kai meille rasite tällä hetkellä. Talousvaikeuksista on syytetty Vartiolan taannoista remonttia mutta se ei pidä paikkaansa, koska remontin ansiosta lämmityskulut on saatu puolitettua ja rakennuksen käyttöastetta nostettua.


Jäsenmaksuperuste pielessä


Sami Ali-Rantalan mukaan perussyy paikallisen tuottajajärjestön vaikeuksiin on MTK:n jäsenmaksun pielessä olevat maksuperusteet. – Jäsenmaksu perustuu 90-luvun tilastoihin, joissa tietyllä kertoimella huomioidaan kunnan maataloustulo ja peltohehtaarien määrä.


– 90-luvulla tiloja oli huomattavasti enemmän. Pelkästään lypsykarjatiloja oli nelisenkymmentä, nyt kymmenkunta. Sikatilojen määrä on myös laskenut merkittävästi, Ali-Rantala kuvailee.


Hänen mukaansa MTK-Punkalaidun on Satakunnan piirissä kolmanneksi suurin jäsenmaksujen maksaja. Enemmän järjestölle tilittävät vain Sastamalan ja Huittisten tuottajat. – Meillä jäsenmaksuihin menee vuodessa 25 000 euroa. Kun jäseniä on 146, se tarkoittaa lähes 180 euron jäsenmaksua.


MTK-Punkalaidun on saanut vaikeuksiensa takia huojennusta jäsenmaksuunsa niin, että kuluvan vuoden osalta se on kokonaisuudessaan 17 000 euroa. – Näin pystymme lyhentämään velkaamme MTK:n säätiölle. Huojennus on kuitenkin neuvoteltava uusiksi joka vuosi. Mikäli nykyisellä ohjelmalla mennään, saamme velan maksettua vuonna 2024.


– MTK:n tehtävä on järjestää jäsenilleen heitä hyödyttävää toimintaa. Tätä perusajatusta on vaikea toteuttaa, kun kaikki mitä tulee, menee jäsenmaksuihin.

 

Evästeet