Olemme Facebookissa!

14.01.2016 Suomea opiskellaan ahkerasti Haukankoskella

Turvapaikanhakijat ovat motivoituneita oppimaan suomea. Haukankoskella opetusta annetaan kolmessa tasoryhmässä. Opetusta annetaan myös Vanhustentaloilla. Viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa käy lisäksi saamassa oppia Saskyssa ja Karkun evankelisessa opistossa.
– Harjoitus numero kuusi. Kaverin kanssa kysyt: Mitä kello on? Puhukaa vain, ei tarvitse kirjoittaa, neuvoo kielenopettaja Hanne Pietilä turvapaikanhakijoita Haukankosken vastaanottokeskuksessa. Meneillään on suomen kielen oppitunti.

Vastaanottokeskuksen suomen kielen opetuksesta vastaa Länsi-Suomen opisto. Hanne Pietilän lisäksi opettajana toimii Olga Ipatova. – Tällä hetkellä opetusta annetaan neljä tuntia viikossa mutta sitä lisätään koko ajan, Pietilä kertoo.


Hänen mukaansa oppitunneilla pyritään opettamaan arjessa tarvittavaa kieltä ja sanastoa. – Vaikka, miten asioidaan kaupassa. Paljon puhumme myös suomalaisesta kulttuurista mutta arjen tilanteista lähdetään liikkeelle.


– Kun turvapaikanhakija tulee keskukseen, istutetaan hänet suomen kielen tunnille melkein heti seuraavana päivänä eli opetus aloitetaan heti. Jokaisen on osallistuttava opetukseen, Pietilä kertoo.


Seuraavassa lauseessa hän tosin toteaa, että turvapaikanhakijat ovat motivoituneita opiskelemaan suomea. – Palautetta tulee, että opetusta haluttaisiin enemmän. Kielen oppiminen koetaan mahdollisuutena, ei velvollisuutena.


– Kotoutumisen kannalta kielen oppiminen on kaikkein tärkein asia, sitä korostamme täällä. Sen oppimisesta riippuu moni asia esim. pääsy opiskelemaan tai työelämään.


Turvapaikanhakijat on vastaanottokeskuksessa jaettu kielen opiskelussa tasoryhmiin. – Toiset edistyvät nopeammin kuin toiset. Keskimäärin edistyminen on ollut hyvää. Moni hallitsee helppoja arjen kanssakäymisen tilanteita ja mm. kaupassa asioinnin. Edistyneimmät ymmärtävät suomen kirjakieltä, heikoin ryhmä ei osaa edes omaa äidinkieltään, Pietilä kertoo.


Vastaanottokeskuksen lisäksi kielen opetusta annetaan Vanhustentaloilla, jossa asustaa perheitä. 13 lukio- tai yliopistokoulutuksen omaavaa turvapaikanhakijaa opiskelee lisäksi Karkun evankelisella opistolla Luva-koulutuksessa viikot. – Luva antaa suomalaiseen lukioon valmistavaa opetusta, kertoo vastaanottokeskuksen varajohtaja Helena Noroila.


Tämän lisäksi 35 turvapaikanhakijaa käy päivittäin Sastamalassa Saskyn Valma-opetuksessa. Se tarkoittaa ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaa opetusta. – Satakunnan Liikenteen bussi hakee opiskelijat joka arki aamu. Kylillä on ihmetelty, minne asukkaat täältä lähtevät. Koulunpenkille, on vastaus, naurahtaa vastaava ohjaaja Kaisa Hyyti-Suojanen.


– Kyllä täällä ahkerasti ja tosissaan opiskellaan. Ei tämä pelkkää bilistä ja jalkapalloa ole, Hyyti-Suojanen tuumii.


Sanoja kuin kaupanhyllyltä


Tiistaina Haukankosken suuressa luokassa suomea opiskeli 12 turvapaikanhakijaa. Joukko tervehtii iloisesti suomeksi luokkaan tulijaa. Suomen kielen opiskelun hankaluudesta kysyttäessä vastaus on: Joo.


– Päässä on kyllä sanoja ja ymmärrän kieltä. Kaupassa osaan sanoa monen tuotteen suomeksi: leipä, makkara, sipuli, valkosipuli, limsa…, luettelee joukon puheliain nuorimies pitkän listan kauppatavaroita.


Hänen motiivinsa oppia suomea ovat selkeät. – Haluan asua ja elää tässä maassa, haluan oppia maan kulttuurin ja perustaa perheen. Sen vuoksi haluan oppia myös kielen.

Evästeet