15.06.2017 Biokaasulaitoksen rakennustyöt käyntiin Kanteenmaassa
– Monennäköistä synnytystuskaa on matkan varrella ollut. Kun polulta on saanut yhden kiven pois, on seuraavan mutkan takaa paljastunut vielä isompi kivi. Kunnan ja maatalouden kannalta biokaasulaitos on merkittävä ja hyvä asia. Hienoa on ollut myös se, että kuntalaiset ovat suhtautuneet hankkeeseen myönteisesti, kiittelee Punkalaitumen Bioenergiayhtiön toimitusjohtaja Jukka Uusi-Kouvo.
Kiitosta Uusi-Kouvolta saa myös työ- ja elinkeinoministeriö, joka on myöntänyt hankkeelle rahoitusta. – Ministeriössä on selkeästi uudenlaista ajattelua. Muuten erilaiset rahoitusneuvottelut veivät nekin aikaa ja yhtiö on kasvattanut omaa pääomaa useaan otteeseen.
Biokaasulaitoksen investointikustannukset ovat Uusi-Kouvon mukaan noin 4,5 miljoonaa euroa. Laitoksen pitäisi valmistua vielä kuluvan vuoden aikana.
Punkalaitumen Bioenergiayhtiö Oy:n omistaa mm. parisenkymmentä paikallista maataloustuottajaa sekä Punkalaitumen kunta. Biokaasulaitoshankkeessa on mukana myös muita yhteistyökumppaneita.
Biometaania ja lannoitteita
Kanteenmaahan nousevan biokaasulaitoksen toimittaa suomalainen, Jyväskylässä toimiva BioGTS Oy. Laitoksen toiminta perustuu kuivamädätystekniikkaan ja sen käsittelykapasiteetti on noin 10 000 tonnia maatalouden biomassaa, pääasiassa lantaa ja nurmea sekä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Niitä ovat mm. teuras- ja kalanperkuujätteet sekä juuresten kuoret.
Lopputuotteina laitoksesta syntyy teollisuus- ja liikennekäyttöön tarkoitettua biometaania sekä mm. luomuviljelyyn sopivia lannoitteita. Biometaanin arvioitu vuosituotto on noin 7 700 MWh, mikä vastaa 600–700 kaasuauton vuosittaista polttoainetarvetta.
– Biometaanin jakelu selviää myöhemmin ja lannoitteen osalta olemme käynnistäneet Seinäjoen ely-keskuksen tuella hankkeen, jonka tavoitteena on tuottaa rakeinen lannoite, joka soveltuisi levitettäväksi kylvökoneella ja säilytettäväksi suursäkeissä, Jukka Uusi-Kouvo kertoo.
Laitetoimittaja BioGTS Oy:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen pitää kuivamädätystekniikkaan perustuvaa biokaasulaitosta kustannustehokkaimpana tapana käsitellä maatalouden sivuvirtoja ja vähentää lannankäsittelystä aiheutuvia päästöjä. Yhtiön mukaan käsittely biokaasulaitoksessa vähentää eläinten lannasta aiheutuvia metaani- ja hajupäästöjä jopa 90 %.
Rautiainen näkee Punkalaitumen hankkeen merkittävänä päänavauksena vastaavanlaisille biokaasulaitosprojekteille. – Punkalaitumen Bioenergia Oy:n innovatiivinen toimintamalli biometaanin saattamiseksi markkinoille toimii tärkeänä suunnannäyttäjänä monille muille vireillä oleville biokaasulaitoshankkeille Suomessa. Uskomme, että vastaavantyyppisiä, kaasuverkon ulkopuolisia biokaasulaitoshankkeita tulee tämän myötä lähtemään liikkeelle useita ympäri Suomea.