Olemme Facebookissa!

15.09.2022 Suuressa lukiolaisryhmässä opiskelijoita Helsinkiä myöden

Punkalaitumen lukion aloitti syksyllä peräti 29 opiskelijaa. Lehtori Tanja Wallinin ruotsin oppitunnilla vallitsi viime maanantaina varsin tiivis tunnelma, mutta kuten sanonta kuuluu: Sopu sijaa antaa.
Punkalaitumen lukiossa aloitti opiskelunsa tänä syksynä peräti 29 ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa. Kotipitäjän lisäksi lukioon on tultu myös Loimaalta ja Urjalasta ja jopa Helsingistä. Iso ryhmä aiheutti tiettyjä tilaongelmia. – Vähän meinasivat seinät tulla vastaan, mutta kalustimme kolme luokkatilaa tätä ryhmää varten. Sopu antaa sijaa, naurahtaa rehtori Arto Asa.

Punkalaitumen lukiossa ei vähään aikaan ole ollut yhtä suurta aloittavien lukiolaisten ryhmää. Arto Asa muistaa omalta uraltaan vuosituhannen taitteen, jolloin aloittava ryhmä oli 36 opiskelijaa.


– Vuonna 2009 aloittanut ryhmä taisi olla tismalleen samankokoinen. Tilojen osalta asia helpottuu ensi syksynä, kun nämä nyt aloittaneet siirtyvät toiselle vuosikurssille ja monessa oppiaineessa tehdään valintoja. Silloin ryhmät pienenevät.


Asan mukaan lukiossa on tällä hetkellä 65 opiskelijaa, kun määrä alimmillaan kävi neljänkymmenen paikkeilla. – Lukumäärä on totta kai hyvä, mutta kyllä meille vielä mahtuu, hän tuumii.


Kavereiden perässä Punkalaitumelle


Lukion Punkalaitumella aloittanut Vilja Rosti kävi peruskoulun Helsingissä. – Toinen isovanhemmistani on asunut Punkalaitumella, mutta se ei ollut syy tulla tänne. Tulin ihan kavereiden perässä.


– Tietysti kaverit Helsingissä hieman naurahtivat, kun kuulivat, että lähden maaseudulle pieneen lukioon. Olen kuitenkin viettänyt elämässäni aikaa tällaisilla pikkupaikkakunnilla, joten muutto ei ollut iso kulttuurishokki.


Inka Korvenpää ja Tilda Kallionpää käyvät Punkalaitumen lukiota Loimaan Alastarolta. Iina kävi yhteiskoulussa jo peruskoulun yhdeksännen luokan, joten valinta oli sinällään helppo ja Tilda teki saman lukiovalinnan kuin ystävänsäkin.


– Siirryin Punkalaitumelle, kun Alastarolla lakkautettiin koulu. Punkalaitumella koulut ovat lähempänä kuin Loimaalla, Iina kertoo.


Tilda käy lukiossa Alastaron keskustasta, mutta kuljetus järjestyy sieltä taksilla. Taksiin kotipihastaan Kanteenmaan peltoaukeiden laidalta hyppää myös Iina.


– On opiskelu lukiossa erilaista kuin peruskoulussa. On koeviikot ja vastuu omista opinnoista lisääntyy. Tähän asti on kuitenkin tuntunut ihan hyvältä, kaksikko kertoo.


Paikallisväriä edustava Valtteri Lampinen päätyi omaan lukioon pienen pohdinnan jälkeen. – Toinen vaihtoehto olisi ollut sähkölinja Saskyssa Sastamalassa. Peruskoulu sujui itseltäni sen verran hyvin, että päätin valita lopulta lukio-opinnot.


– Mukavaa opiskelu on ollut tähän asti, vaikka opiskelurytmi on kireämpi ja vaativuus on kasvanut. Välillä on ollut hieman ahdasta ja joskus kahden hengen pulpetissa on istunut neljäkin kaveria, mutta aina on jotain keksitty, että tila riittää, Valtteri naurahtaa.

Lukiolaisten jaksaminen huolestuttaa


Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että lukio-opiskelu kuormittaa oppilaita henkisesti entistä enemmän. – Samat ongelmat meillä on kuin muuallakin. Lukiolaiset uupuvat ja väsyvät. Suuri kysymys on, mistä tämä johtuu, pohtii rehtori Arto Asa.


– Toiset ottavat paineita ylioppilaskirjoituksista, jotka nykyisin ratkaisevat jatko-opiskelupaikan. Kotitehtäviä lukiossa on enemmän ja sosiaalinen media vie nuorten aikaa, kuin huomaamatta, Asa etsii syitä ilmiöön.


Hänen mukaan Punkalaitumen lukiossa opiskelijoiden jaksamista seurataan tiiviisti. Valtakunnallisten kyselyiden lisäksi oppilaitoksessa seurataan tilannetta myös omilla kyselyillä. – Meillä on lisätty myös hyvinvointiin liittyviä teemapäiviä ja koeviikkoa on lyhennetty.


Punkalaitumella on koulukuraattori, joka auttaa oppilaita ja opiskelijoita erilaisissa ongelmissa. Koulupsykologin palvelut ostetaan Terveystalolta kahdeksi päiväksi kuukaudessa.


– Hyvinvointialueen myötä nämä palvelut siirtyvät sinne. Koulupsykologin palveluihin voi tulla jopa lisää resursseja, mutta koulukuraattorin osalta voi käydä toisin päin, koska emme tiedä, minne kuraattori vuoden vaihteen jälkeen sijoitetaan.

 

Evästeet