Olemme Facebookissa!

22.05.2020 Toimimaton laitteisto ajoi bioenergiayhtiön konkurssiin

Vuoden 2017 lokakuussa Kanteenmaan biokaasulaitoksen työmaalla olivat rakennustyöt täydessä käynnissä. Punkalaitumen Bioenergiayhtiö Oy:n viime viikkoisen konkurssin jälkeen keskeneräiselle laitokselle etsitään uutta omistajaa.
Punkalaitumen Bioenergiayhtiö Oy asetettiin Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöksellä konkurssiin viime viikon keskiviikkona. Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Uusi-Kouvo nimeää konkurssiin johtaneen kehityksen pääsyyksi väärän laitostoimittajan valinnan ja toimimattoman laitteiston.

– Selkein syy on, että Kanteenmaan biokaasulaitoksen laitostoimittajaksi valittiin syksyllä 2016 BioGTS, Uusi-Kouvo sanoo.


Hänen mukaansa edes BioGTS:n konkurssi syksyllä 2018 ei vielä kaatanut bioenergiayhtiön hanketta. – Uusia sijoittajia etsittiin konkurssista lähtien ja aluksi näytti, että hanke voitaisiin toteuttaa jäljellä olevilla varoilla. Pian paljastui kuitenkin, että osa toimitetuista laitteista ei toiminut suunnitellulla tavalla. Sama havainto on eri puolilta Suomea. Tukes esimerkiksi asetti käyttökieltoon valmistajan kaasunjalostusyksikön, jolla raakakaasu jalostetaan liikennekelpoiseksi.


– Jälkikäteen on helppo olla viisas mutta siinä ei juuri järkeä tarvita. BioGTS oli laitehankintapäätöksen aikaan palkittu kotimainen yritys, jolla oli useita laitoksia valmisteilla. Olisi ollut hyvin hankala perustella, miksi toimittajaksi valitaan merkittävästi kalliimpi ulkomainen laitevalmistaja, Uusi-Kouvo sanoo.


Hänen mukaansa konkurssi oli yhtiön osakkaiden kannalta valitettava. – He menettävät sijoittamansa pääoman. Onneksi kyse on suhteellisen pienistä summista.


– Kanteenmaan biokaasulaitoksen kannalta tässä on kuitenkin mahdollisuus uuteen alkuun. Laitos on valmiiksi luvitettu ja raaka-ainepohja biokaasun tuotantoon on vankka.


Punkalaitumen Bioenergiayhtiö Oy perustettiin vuonna 2015. Syksyllä 2016 se päätti biokaasulaitoksen toimittajaksi BioGTS:n ja rakennustyöt aloitettiin keväällä 2017. Tuolloin tavoitteena oli, että biokaasun tuotanto Kanteenmaassa alkaisi kevättalvella 2018. Rakennusurakka kuitenkin venyi ja syksyllä samana vuonna BioGTS ajautui konkurssiin.

Pesänhoitaja vakuuttunut ostajan löytymisestä


Punkalaitumen Bioenergiayhtiö Oy:n konkurssipesän pesänhoitajaksi on nimitetty asianajaja Leo Lagerstam tamperelaisesta Asianajotoimisto Facta Oy:stä. Hänen mukaansa konkurssipesän keskeinen velvoite on realisoida omaisuus, mikä tarkoittaa Kanteenmaassa puolivalmiina olevan biokaasulaitoksen myyntiä.


– Tällä hetkellä tehdään vielä alustavaa omaisuuden ja velkojien selvittelyä. Ensisijaisesti lähdetään hakemaan laitokselle uutta ostajaa. Olen vakuuttunut, että sellainen löytyy, vaikka hinnoista on vielä liian aikaista puhua. Kaikki halukkaat ostajat voivat ilmoittautua minulle, Lagerstam sanoo.


Pesänhoitajan mukaan konkurssipesän suurimpia velkojia ovat Oma Säästöpankki sekä Leppäkosken Sähkö ja Vatajankosken Sähkö. Hanketta miljoonalla eurolla tukeneen Työ- ja elinkeinoministeriön velkojan rooli on vielä epäselvä.


– Velkojen kokonaismäärä on noin kolmisen miljoonaa euroa. Konkurssipesässä ei ole vapaita varoja. Ainoa omaisuus on biokaasulaitos, se pitää muuttaa rahaksi.


Lagerstam kertoo neljännesvuosisadan ajan selvittäneensä konkurssipesiä pörssiyhtiöistä tanssiravintoloihin. – Bioenergialaitos on kyllä harvinaisuus tässä työssä. Kaikenlaista voi tulla vastaan.


– Nyt on ostajan markkinat ja hyvää tavaraa kaupan kohtuullisella hinnalla. Valmiudet etsiä ostaja, aloittaa neuvottelut ja tehdä kauppa nopeallakin tahdilla, ovat hyvät, sanoo Leo Lagerstam.

 

Evästeet