24.06.2021 Episoditeatteri herättää Haukankosken eloon
Pirunkurillisia ja muuta väkeä, Haukankoski muistoissamme -näytelmä on koottu viime kevään aikana kerätyistä muisteluista. Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Heli Lehtelä ja Satu Kelkka ja sen ohjaa Vironkankaan kesäteatteristakin tuttu Jenna Teinilä.
– Näytelmä koostuu tarinan palasista. Sen pääosassa on rakennus ja sen historia. Aika juoksutetaan erilaisten kuvaelmien ja taidekokemusten kautta menneestä nykyhetkeen, kertoo Jenna Teinilä.
Hänen mukaansa tavoitteena on koskettaa niin katsojia kuin näytelmän tekijöitäkin. – Toivottavasti herätämme myös ajatuksia ja keskustelua. Emme tee pelkästään hauskaa, vaan myös koskettavaa ja tositarinapohjaista teosta.
– Samalla on syytä muistuttaa, ettei tarkoituksena ole luoda menneisyyttä todeksi sellaisenaan, vaan viitteellisenä. Kuvaelmina ja dramatisointeina, Teinilä sanoo.
Erityisen vaikuttunut hän on Haukankosken miljööstä ja valtavasta rakennuskompleksista. – Ulkoapäin nähdessäni rakennuksen ajattelin, että mihin ihmeeseen olen lupautunut, mutta sisäpuolella aukenikin kokonaan erilainen ja uusi maailma. Tyhjät käytävät, siellä asuneilta lapsilta ja perheiltä jääneet yksityiskohdat, kirjoitukset seinissä tai repsottavat verhot kertoo, miten sieltä on poistuttu. Arabiankielinen rukouskirja muistuttaa menneestä, mutta kukaan ei ole paikalla.
– Harmillista on, ettei tila ole esteetön. Olisi ihanaa saada kaikki ihmiset katsomaan tätä tuotosta.
Edellisen kerran Jenna Teinilä ohjasi Punkalaitumen Teatterikerhon näytelmän Vironkankaalla joitain vuosia sitten. – Arvostan suuresti Teatterikerhon jäsenten antaumusta ja sitoutumista työskentelyyn. Nykyään se ei ole enää itsestään selvää. Ihmiset arvostavat vapaa-aikaansa paljon, eikä talkoohenkeä oikein ole. Kaunis Punkalaitumen ympäristö, ystävälliset ihmiset ja rauhallinen ilmapiiri ovat turvallisen tuntuinen työpaikka. Ihanaa että sain tulla takaisin.
Muistot puhuttelevat
Haukankosken episodinteatterin käsikirjoittajat Satu Kelkka ja Heli Lehtelä saivat eteensä melkoisen määrän alueeseen liittyviä muistoja. – Hienointa tässä projektissa on mielestäni se, että omaan paikalliseen historiaamme perustuva esitys on luotu yhdessä muistelijoiden, näyttelijöiden ja ohjaajan kanssa, sanoo Heli Lehtelä.
Molemmat käsikirjoittajat kiittelevät myös Punkalaitumen kunnan myönteistä suhtautumista teatteriharrastajien projektiin. Luonnollisesti Laitumella -hankkeen vetäjä Tiia Korhonen vastasi käytännössä muistitiedon kokoamisesta.
– Kiinnostavaa oli, kuinka erilaisesti ihmiset muistelivat samaa aikaa. Samalla tavalla me käsikirjoittajina tartuimme omista lähtökohdistamme niihin muistoihin, jotka puhuttelivat meitä. Katsojat puolestaan tarttuvat esityksessä luultavasti niihin kohtiin, jotka heitä henkilökohtaisesti puhuttelevat, Satu Kelkka jatkaa.
Käsikirjoittajat toivovat, että esitys herättäisi yleisössä ajatuksia, miksei tunteitakin. – Haukankosken historia on ainutlaatuinen ja se olisi ansainnut tulla tongittavaksi jo aiemmin. Toivomme yleisön viihtyvän ja uskomme heidän ainakin hieman yllättyvänkin. Luvassa ei ole perinteistä historiakatsausta, eikä niin perinteistä teatteriakaan. Halusimme talon historian alusta saakka näkyväksi. Talo on keskinen osa esitystä, ja siksi esityksessä liikutaan siellä.
– Haukankoski paljastui oikeaksi runsaudensarveksi. Jouduimme jättämään paljon hyvää materiaalia käsittelemättä ja moniin seikkoihin vain viittaamme ohimennen. Toivotaan, että joku inspiroituisi aihepiiristä; jos ei teatterigenressä niin jossakin muussa. Sinällään on hienoa, että nämä tarinat voidaan nyt kertoa juuri siinä paikassa, mistä ne alun perin juontavatkin, Heli Lehtelä ja Satu Kelkka sanovat