Olemme Facebookissa!

26.03.2020 Lukijoiden koronakokemuksia ulkomailta

Munkhammarit (vas. ylh.), Mirschit (oik. ylh.), Rasit (vas. alh.), Gallowayt (kesk. alh.) ja Kirkko-Jaakkolat (oik. alh.) kertovat alla kuulumisiaan eri puolilta maailmaa.
Punkalaitumen Sanomat luetaan myös ulkomailla. Kysyimme koronakuulumisia lukijoiltamme Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä, Kanadasta ja Australiasta.

Ruotsissa kaikki eivät ole tyytyväisiä hallituksen toimiin


Paula Munkhammar (o.s. Lindholm) on asunut Ruotsissa 17 vuotta. Hän työskentelee opettajana ja perheeseen kuuluvat aviomies Mats sekä lapset Vincent (11 v.), Benjamin (10 v.) ja Jonatan (7 v.). Perhe asustaa Nackassa suur-Tukholman alueella.


– Epidemia näkyy monella tavalla. Lasten jääkiekkotreenejä ja otteluita on peruttu, samoin kavereiden syntymäpäiväjuhlia. Keskimmäinen poika on saanut olla pari päivää kotona koulusta koska yskii vähän aamuisin, Paula kertoo.


Opettajana Paula valmistautuu mahdollisiin koulujen sulkemisiin. – Töitä on tavallista enemmän ja sitä tehdään pienemmällä työvoimalla. Noin neljännes oman koulun henkilökuntaa on poissa, koska pienikin vilustumisoire vaatii kotiin jäämistä. Myös neljännes meidän koulun oppilaista on kotona. Hygienia koulussa ja ruokalassa on tosi tarkkaa. Oppilaat eivät esimerkiksi saa itse ottaa ruokaa, Paula kuvailee.


 – Ystäviä ja läheisiä ollaan tavattu aika vähän viime viikkoina, ja kun tavataan, sovitaan tapaaminen ulos. Tänään esimerkiksi asuinalueemme yhteisökokous pidettiin ensimmäistä kertaa ulkona.


Paula Munkhammarin mukaan Ruotsi on ollut monen mielestä hidas reagoimaan koronavirusepidemiaan. Monet ihmiset ovat ärtyneitä, vihaisia ja pettyneitä. – Suhtautuminen jakaa ihmiset kahteen eri ryhmään. Osan mielestä Ruotsi tekee oikein ottamalla mallia Iso-Britanniasta. Toiset ihmettelevät, miksi Ruotsin toimet eroavat niin paljon naapurimaiden toimista.


Myös Munhammarin perhe on varautunut koronaepidemiaan. – Olemme hankkineet paljon ihan perusruokatavaraa. Kotiin on ostettu myös tarvittavia lääkkeitä. Muuten pyrimme elämään ihan normaalia elämää.


Suomen koronatilannetta Paula kertoo seuraavansa päivittäin. – Luen päivittäin uutisia Suomesta ja pidän yhteyttä äidin ja sisarusteni kanssa. Mummu pitää myös lapsenlapsiin yhteyttä omien puhelimien kautta. Välillä soittelemme myös videopuheluita, Paula Munkhammar kertoo.

Korona Down Under


Anne Galloway (o.s. Tatti) on asunut Australiassa vuodesta 2002 lähtien. Perheeseen kuuluvat aviopuoliso Jamie sekä lapset Josh (7v) ja Emmi (10v). Koronaepidemia tuntuu myös maapallon toisella puolella.


– Ruokakauppojen hyllyt ovat tyhjillään. Monet ihmiset ovat peloissaan. Lasten urheiluaktiiviteetit on peruttu toistaiseksi ja ihmiset liikkuvat vähemmän. Moni on jo menettänyt työpaikkansa, Anne kertoo.


Kuten Suomessa, myös Autraliassa valtio on rajoittanut kokoontumisia. – Kaikki yli sadan hengen kokoontumiset on peruutettu ja yli 70-vuotiaita on pyydetty pysymään kotosalla. Kanssakäymisissä on otettu käyttöön ”social distancing” eli 1 1/2 metrin etäisyys muihin ihmisiin. Tämä koskee kaikkea kanssa käymistä. Tiukempia toimia varmasti tulee lähitulevaisuudessa. Niiden osalta olemme vähän Eurooppaa jäljessä.


Gallowayn perheessä koronaepidemiaan on varauduttu hankkimalla ruokaa kahden viikon tarpeiksi. – Käsiä pestään tieytsti ahkerasti.


Suomen koronatilannetta Anne kertoo seuraavansa päivittäin. Myös kotimaassa asuviin sukulaisiin hän pitää yhteyttä. – Sukulaisiin olemme yhteydessä Skypellä ja tietoa Punkalaitumen tilanteesta löytyy muun muassa paikallislehden Facebook-ryhmästä.

Suklaapuodit ja juustokaupat avoinna Sveitsissä


Pauliina ja Heikki Rasi ovat asuneet Sveitsissä kymmenen vuoden ajan. Perheeseen kuuluu myös 4-vuotias Ellen-tytär. Sveitsissä koronatartuntoja on havaittu asukaslukuun nähden runsaasti, lähes 10 000.


– Ellenin päiväkoti suljettiin 17.3., mutta olimme päättäneet jo pari päivää aiemmin, että emme vie häntä toistaiseksi päiväkotiin virustartunnan estämiseksi. Päivärytmit on täytynyt suunnitella uusiksi, jotta aikuisilla oli aikaa hoitaa omat työt ja juoksevat asiat, ja pitää Ellen aktiivisena, Heikki kertoo.


Sveitsin liittovaltio katsoi maanantaina 16.3. maassa vallitsevan ”poikkeuksellinen tilanne”. – Sen seurauksena kaikki koulut suljettiin 19.4. saakka. Julkiset ja yksityiset tapahtumat on peruttu ja kielletty. Kaikki muut paitsi ruokakaupat, apteekit, huoltoasemat ja muut kuluttajille oleellisiksi katsotut liikkeet on pidettävä suljettuina. Sveitsissä kun ollaan, niin suklaapuodit ja juustokaupat saavat olla auki.


Sveitsissä on liittovaltiona kanttoneilla laaja itsehallinto-oikeus ja ne voivat asettaa tiukempia rajoituksia kuin liittovaltio. – Vaud’n kanttonissa, jossa asumme, aiemmin mainitut rajoitukset ovat voimassa ainakin huhtikuun loppuun saakka. Tilanne muuttuu toki nopeasti täälläkin.


– Kotona olemme tilanteeseen varautuneet pitämällä peruselintarvikkeita hieman normaalia suuremman varaston ja peruslääkkeitä on myös varattu kotiin, Heikki kertoo.


Suomen koronatilannetta hän kertoo seuraavansa lähinnä ”otiskkotasolla”. – Sukulaisiin ja läheisiin pidämme yhteyttä melkein päivittäin Whatsappin avulla.

Kirkko-Jaakkolat odottavat mökkikesää Punkalaitumella


Marja ja Kari Kirkko-Jaakkola ovat asuneet Saksassa Hannoverin seudulla vuodesta 1969 lähtien. Koroepidemia näkyy myös Saksassa. – Kodin ulkopuoliset harrastukset ovat tauolla toistaiseksi ainakin viikon 16 loppuun. Suhteet lasten perheisiin ja ystäviin hoidetaan puhelimitse ja sähköpostin kautta, eikä vieraita kutsuta kotiin.


– Ikämme puolesta kuulumme riskiryhmään. Kaupassa käyntejä on vähennetty ja naapurikin jo tarjosi apuaan ostosten teossa, Kirkko-Jaakkolat kertovat.


Vaikka Hannover on miljoonakaupunki ja pariskunnan koti on sen lentokenttäkaupungissa Langenhagenissa, kuvailevat Kirkko-Jaakkolat asuvansa kuin maaseudulla. – Täällä on elintilaa ja mahdollisuuksia olla ulkona puutarhassa ja tehdä kävely- ja pyörälenkkejä metsässä. Sunnuntainakin teimme reippaan kävelyn kauniissa säässä.


– Asumme Ala-Saksin osavaltiossa, jossa asukkaita on noin kahdeksan miljoonaa. Koronatartunnan saaneita oli sunnuntaina Ala-Saksissa noin 1500. Baijerin ja Saarlannin osavaltioissa on annettu jopa ulkonaliikkumiskieltoja. Muuten rajoitukset ovat samanlaisia kuin Suomessa.


– Pyrimme elämään normaalia elämää. Emme ole hamstranneet vessapaperia, emmekä elintarvikkeita. Ruokatavarakaupat, rohdoskaupat, apteekit ja ainakin rakennustarvikeliikkeet ovat normaalisti avoinna, Kirkko-Jaakkolat kertovat.


Suomen tilannetta pariskunta kertoo seuraavansa jonkin verran uutisista ja radiosta. – Tällä hetkellä odottelemme rajojen aukeamista, että pääsemme mökkilomalle Vehkajärven maisemiin, Marja ja Kari Kirkko-Jaakkola sanovat.

Perheen yhteinen aika lisääntynyt


– Vaikka tilanne on vakava, on koronaepidemialla ollut arkeen myös positiivinen vaikutus. Joustavat työajat ja harrastusvapaat ovat lisänneet perheen keskeistä aikaa ja kiireinen arki on rauhoittunut huomattavasti, sanoo Kanadassa asuva Anna-Kaisa Mirsch (o.s. Eskola).


Anna-Kaisa on asunut Kanadan Bowmanvillessä jo 15 vuoden ajan. Hän työskentelee tilitoimistossa ja perheeseen kuuluvat aviomies Michael sekä lapset Erika (12v), Ella (10v) ja Olivia (9v).


– Suurin vaikutus koronalla on ollut arjen rutiineihin. Perheen aikuiset tekevät etätöitä ja lapset ovat koulujen sulkeuduttua ja harrastusten keskeydyttyä kotona. Suruakin virus on jo tuottanut, sillä omien vanhempieni vierailu täällä Kanadassa loppui ennen aikojaan epidemian puhkeamisen myötä, Anna-Kaisa kertoo.


Kanadassa Ontarion provinssi julisti hiljattain hätätilan. Sen seurauksena koulut, päiväkodit, julkiset tilat, teatterit ja ravintolat on määrätty suljettavaksi. Lisäksi yli 50 osallistujan kokoontumiset on kielletty. – Kanadan rajat on suljettu ulkomaalaisilta ja vain välttämätön matkustaminen on sallittua. Taloudellista tukea on luvattu terveydenhuollolle, yrityksille sekä tulonmenetyksestä kärsiville.


Mirschin perheessä koronavirukseen varautuminen on Anna-Kaisan mukaan tarkoittanut tähän mennessä tarkoittanut lähinnä käytännön järjestelyjen tekemistä. – Ruokaa tai vessapaperia emme ole hamstranneet, mutta tyttären astma- ja allergialääkkeitä hankimme varmuuden vuoksi.


Koto-Suomen asioita Anna-Kaisa kertoo seuraavansa päivittäin. – Lukaisen sanomalehdet päivittäin ja myös Facebookin kautta saa hyvän kuvan sikäläisestä tilanteesta. Omiin läheisiini Suomessa pidän yhteyttä Facetimen ja WhatsAppin välityksellä.

 

Evästeet