Olemme Facebookissa!

29.06.2017 Pellonpientareella käsiteltiin kuluvaa kasvukautta

Tursan Maa- ja kotitalousseura järjesti jo perinteikkään Pellon Pientareella -tapahtuman, johon osallistui yli 30 viljelijää.
Tursan Maa- ja kotitalousseura järjesti perinteisen Pellonpiennar – tapahtuman viime viikon tiistaina Olavi ja Tarja Kytän tilalla. Paikalla oli edustajia Envor Groupilta, Soilfoodilta, Bayerilta sekä Viljelijän Berneriltä.

Yli 30 maanviljelijää tai viljelemisestä kiinnostunutta henkilöä saapui Pellonpiennar –tapahtumaan kuuntelemaan ajankohtaisia viljelysasioita.


– Alun perin tapahtumaa on ryhdytty järjestämään, jotta viljelijät ovat saaneet jakaa ajankohtaista tietoa toisilleen kasvukauden aikana. Kaikista parhaitenhan tieto kulkee, kun mennään pellolle katsomaan ja tutkimaan oraita, kertoo Tursan Maa- ja kotitalousseuran puheenjohtaja Heidi Sivonen.


Perinteisiin tapahtuman puheenaiheisiin kuuluvat aina tietenkin sää ja sademäärät.


– Yleensä yksi keskustelluimmista aiheista on, että paljonko vilja vielä kestää vettä, jatkaa Sivonen.


Timo Norri Envor Groupilta kertoi tapahtumassa biojätteiden ja –kaasun käytöstä sekä hyödyntämisestä maataloudessa. Erityisesti yleisö kyseli Norrilta lietteiden raskasmetallipitoisuuksista sekä niiden vaikutuksista viljelyksiin.


SoilFoodilta esitelmöimässä oli Sami Mattila, joka antoi viljelijöille vinkkejä paremman sadon saamiseksi.


– Mikäli pellot ovat olleet pitkään viljalla, olisi hyvä välillä kasvattaa kyseisellä lohkolla nurmea. Herää varmasti kysymys, että miksi? Tällä tavalla maa saa lisää orgaanista ainesta, jolloin seuraavina vuosina vilja kasvaa huomattavasti paremmin, vinkkasi Mattila.


Yleiskatsauksen tämän hetkiseen viljelytilanteeseen teki Bayerin Janne Laine. Hänen mukaansa rikkakasvitorjunta olisi jo pitänyt tehdä, sillä rikkakasvien kasvu on kuluvana vuonna erityisen voimakasta.  Lisäksi Laine korosti hukkakauran torjumista ja muistutti, että hukkakaurat ovat parin viikon päästä jo täysimittaisia.


– Punahometorjunta on tänä vuonna jonkin verran kiinnostanut viljelijöitä. Kyseistä torjuntaa tehdessä on syytä muistaa, että mikäli vilja on kylvetty toukokuun puolen välin paikkeilla, tapahtuu torjunta vasta heinä-elokuun taitteessa, muistuttaa Laine.


Bernerin Antti Mäkelä taas puolestaan keskittyi kertomaan sääolosuhteista, öljykasveista sekä lehtilannoitteista.


–  Vettä on tullut sen verran runsaasti, että joillain pelloilla on paikoittain keltaisia oraita. Helpoin tapa korjata tilanne on tietenkin lehtilannoite, mutta mikäli se ei auta, tulisi pellolle levittää rae, jonka kautta kasvien juuret elpyisivät, sanoo Mäkelä.


 Lopuksi eläkkeellä oleva kasviviljelyagronomi Aulis Ansalehto kertoi vielä omat näkemyksensä tämän vuoden kasvukaudesta.


– Kuluvassa kasvukaudessa on suhteellisen vähän normaalia varsinkin säiden puolesta. Viluinen kevät on ollut, mutta kasvustot ovat silti hyvin tiheitä, kertoo Ansalehto.

 

Evästeet