Olemme Facebookissa!

30.04.2020 Lähiopetuksessa vaihteleva määrä oppilaita

Keskuskoulun eskarit ulkoilivat ”ruokavälkällä” maanantaina. Lapsia valvoivat koulunkäynninohjaajat Paula Nurminen ja Sini Niemi-Takku sekä opettaja Marju Pihlajamaa.
Vaikka Punkalaitumellakin koulujen oppilaat ovat pääsääntöisesti etäopetuksessa, eivät kahden alakoulun ovet ole tyystin sulkeutuneet. Sekä Keskuskoululla että Pohjoisseudun koululla esiopetus toimii ja 1.–3. -luokkien oppilaistakin muutamat saavat lähiopetusta.

– Päivästä riippuen meillä käy oppilaita 2–11, tavallinen määrä on kuudesta seitsemään, kertoo Pohjoisseudun koulun vs. johtajaopettaja Elina Tervajärvi. Koululla paikalla on päivittäin vähintään yksi opettaja sekä koulunkäynnin ohjaajia.


Tervajärven mukaan etä- ja lähiopetuksen oppilaat tekevät samoja tehtäviä. – Työnjako on, että ohjaajat antavat lähiopetusta ja opettaja hoitaa etäopetusta. Aamulla aina katsotaan, minkälaisissa ryhmissä lähioppilaat minäkin päivänä opiskelevat.


Esikoulu Pohjoisseudulla toimii normaaliin tapaan. Osa senkin lapsista on etäopetuksessa.
– Hieman haastavaa on antaa lähi- ja etäopetusta samaan aikaan. Puhelin ”plimputtaa” aika usein, kuvailee esikoulunopettaja Kirsi Lähdeniemi.


Sekä Elina Tervajärvi että Kirsi Lähdeniemi suhtautuvat koulujen avaamiseen varauksella. – Opetuksellisesti kahdella viikolla ei ole merkitystä, sosiaalinen peruste on sitten toinen juttu. Toisaalta kiva olisi kaikki lapset tietysti vielä nähdä ennen kesää, Lähdeniemi sanoo.


– Eristyksen täydellinen purkaminen tuntuu hankalalta, mutta koulujen avaaminen alaluokkalaisille on tietysti mahdollista. Meillä se aiheuttaisi ongelmia ainakin yhdysluokka 3.–4. opettajalle, koska hän joutuisi silloin vastaamaan sekä lähi- että etäopetuksesta, Elina Tervajärvi kertoo.


Hän muistuttaa myös, että kouluissa pienimmät lapset ovat juuri halailijoita ja toistensa lähellä nuhjaajia. – Tautiriskin kannalta se on huolestuttavaa, sillä turvavälit unohtuvat helposti.


– Se on nyt kuitenkin varmaa, että kevätjuhlaa ei kouluille tule. Tarvittaessa todistukset lähetetään postitse. Itse kyllä haluaisin koulun jättäville kuudesluokkalaisille ojentaa ruusun omakätisesti, tuumii Elina Tervajärvi.

Rutiinista pidetään kiinni


Keskuskoulun esikoulussa käy esikoulunopettaja Marju Pihlajamaan mukaan neljästä kymmeneen oppilasta päivittäin. Lähiopetusta saavia alaluokkien oppilaita on muutamia päivästä riippuen.


– Eskaria käydään normaaliin tapaan ja vanhoista päivärutiineista pidetään kiinni. Uskon, että se on tärkeää poikkeavana aikana, joka huolestuttaa ja jopa pelottaa joitain lapsia. Etäoppilaille lähetän ”viikkopaketin”, jonka he viikon aikana tekevät omaan tahtiinsa, Pihlajamaa kertoo.


Koulujen avaamisen vielä ennen kevättä Pihlajamaa näkee erityisesti oppilashuollollisena toimenpiteenä. – Jotkut varmasti hyötyisivät päivärutiineista, lämpimästä ateriasta ja siitä, että joku katsoo läksyjen perään. Oppimisen kannalta parilla viikolla ei ole merkitystä.


– Perheissä poikkeusaikaan on suhtauduttu pääsääntöisesti hienosti. Joustoa on löytynyt ja etätöinä annetut tehtävät hoidettu, vaikkei vanhempien tehtävä tietenkään ole kotiopettajana toimiminen, Marju Pihlajamaa kiittelee.

 

Evästeet