Olemme Facebookissa!

30.06.2022 Kessurahoilla traktorikaupoille

Heikki Erkkilä (vas.), Jyri Mahnala, ratissa Seppo Männistö, Kari Nieminen ja Kalevi Sillanpää ihailivat museolla säilytyksessä olevaa traktoria.
Vanha punainen traktori seisoo jykevästi paikoillaan Talonpoikaismuseo Yli-Kirran hallissa. Traktorin omistaja Heikki Erkkilä kertoo sen olevan saksalainen Farmall D430. Se miten Erkkilästä tuli upean saksalaisen traktorin omistaja, on omaperäinen ja jopa hieman hupaisa tarina.

– Sisareni toivoi omaa kasvilavaa tai -huonetta jotka olivat siihen aikaan kovinta huutoa. Päätin hänelle sellaisen tehdä ja aloin kasvattaa tupakkaa kerätäkseni rahaa. Kauppa kävikin odotettua paremmin ja rahaa jäi niin paljon yli, että jääneillä rahoilla pystyin ostamaan oman traktorin, Erkkilä kertoo.


Idea tupakan kasvattamiseen syntyi, kun Erkkilä havaitsi, että tupakka oli saavuttanut suuren suosion ja ihmiset polttivat sitä paljon. – Kasvattamisessa oli kauhea työ. Tupakka vaatii hyvin ravinteikasta multaa, jotta se kasvaisi hyvin. Lopulta sitä kasvoi niin hyvin, että osa siitä jäi kokonaan myymättä.


Myymättä jäänyt osa löytyy edelleenkin Erkkilän varastosta. – Siitä joku saisi hyvin sätkää piippuunsa, hän naurahtaa.


Kyyti Helsingistä


Rahat traktorin hankintaan säästyivät nopeasti ja Erkkilä lähti hakemaan uutta tulokasta Helsingistä asti. Hän oli päättänyt kuljettaa uuden hankintansa ajamalla sen kotiin. – Helsingin päässä törmäsin sattumalta kuorma-auton kuljettajaan, joka ehdotti että laittaisimme traktorin lavalle ja hän kuljettaisi meidät Punkalaitumelle. Käsittämätön tuuri, että satuimme tapaamaan Helsingissä ja asia tuli puheeksi. Aika ajaminen olisi muuten ollut, Erkkilä toteaa.


Punkalaitumella oli vasta muutama traktori 50-luvun loppupuolella, jolloin Erkkilä toi hankkimansa upouuden traktorin kotiin. Farmalleja Punkalaitumelta löyti vain yksi ja sekin oli hieman erilainen kuin Erkkilän.
Traktorista oli moneen, sillä uudessa Farmallissa oli sellaisia erikoisuuksia mitä ei monista muista vielä silloin löytynyt. ­– Kesällä tehtiin maatöitä ja talvella lumitöitä. Minulla oli eteen aura ja taakse perälevy, lisäksi löytyi nostolaite jonka avulla pystyi sekä nostamaan että painamaan alaspäin, Erkkilä kertoo.


Traktoria oli myös mahdollista ajaa maasta käsin, jolloin ei tarvinnut istuutua pukille. Se helpotti monien töiden tekemistä.

 

Harvinainen saksalainen


Erkkilä ei tarkalleen muista kuinka kallis traktori oli ja mistä hän sen hankki, mutta museoyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää kertoo kyseisten traktorien olleen hinnoissaan. – Maatalouskaupat myivät traktoreita, mutta on mahdollista että kyseessä on ollut pieni erä. Kysyntä on ollut kovaa ja joku on sitten trokannut traktorit eteenpäin.


– Kyseistä mallia valmistettiin vuosina 1952–1960. Harvinaisen traktorista tekee se, että se on saksalainen. Sen sijaan englantilaisia Farmalleja oli markkinoilla enemmän, koska valtio oli myöntänyt niihin ostoluvan ja ne olivat edullisempia, Sillanpää sanoo.   


Erkkilän traktorissa on kaikki mitä nykyaikaisissakin. Se kulkee dieselillä ja on edelleen täysin käyttökelpoinen. Traktori on tällä hetkellä säilytyksessä Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla. Sitä onkin mahdollista päästä ihailemaan viikonloppuna järjestettävässä Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä, jossa se on esillä.

 

Yli-Kirralla puksuttaa ja pärisee


Kahden vuoden tauon jälkeen Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys pääsee vihdoin järjestämään Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyn ensi viikonloppuna. Maatalousnäyttelyiden historia ulottuu jo kolmen vuosikymmenen taakse.


Museonmäellä on tarjolla maatalouskoneiden kavalkadi lukuisine työnäytöksineen. Lähietäisyydeltä pääset seuraamaan erilaisia kädentaitoja kehruusta puintiin ja vihdanteosta lankojen värjäykseen. Lasten iloksi alueella on kotieläimiä sekä ohjattuja satu- ja leikkituokioita.


Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä on nähtävillä myös Sulo Uuton kuvakokoelman uusimpia digitointeja. Näyttelyssä kävijät voivat samalla olla apuna myös kuvissa olevien henkilöiden ja paikkojen tunnistustyössä.


Monet merkkipaalut ohitetaan tänä vuonna. Varsinkin Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä yhdistys juhlii kirjaimellisesti työn merkeissä. Maatalousnäyttely sai alkunsa 30 vuotta siten, Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys täyttää 75 vuotta ja Yli-Kirran alue on ollut yhdistyksen hallussa seitsemän vuosikymmentä.


Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyt talonpoikaismuseo Yli-Kirralla 2.–3.7. klo 10–17.



Evästeet