Olemme Facebookissa!

06.04.2023 Voi voitettuja, voi voittajia

Eduskuntavaalien lopputuloksen selvittyä voi todeta, että voi voittajia ja voi voitettuja. Kenelläkään ei ole helppoa.

Eduskuntavaaleja edeltäneiden gallupien osumatarkkuus ja erilaiset etukäteisennusteet koeponnistettiin vihdoin sunnuntaina. Kuten odotimme, tasaista oli, mutta järjestys sentään saatiin aikaiseksi. Podiumille nousivat kokoomus, perussuomalaiset ja demarit.


Kolme suurinta puoluetta olivat kaikki vaalivoittajia ja lisäsivät eduskuntapaikkojaan. Vaalin tulosta voi analysoida niin, että Suomen kansa ilmaisi tahtonsa muutokselle, jota oppositiopuolueet tarjosivat. Toisaalta tulosta voi tulkita niinkin, että ihmiset äänestivät tulevaa pääministeriä. Sosialidemokraateille kanavoitui näin kannatusta etenkin vasemmistosta ja vihreiltä. Eräs asiantuntija totesi SDP:n kannibalisoineen hallituskumppaninsa. Näin osittain kävi.


Ja sitten ne häviäjät. Keskusta ja vihreät romahtivat karulla tavalla ja vasemmistoliittokin kärsi tuntuvan tappion. Kolmikossa harjoitetaan varmasti juuri nyt syvää itsetutkiskelua ja synkkää yksinpuhelua aivan aiheesta. Jokainen vaalitappio on selitettävissä eri syistä. ”Viherhumppa” ei ollut näissä vaaleissa otollinen teema, keskustan kannattajat kyllästyivät vasemmiston apupuolueena olemiseen ja vasemmiston kannattajia ryhmittyi tukemaan demarien vaalivoittoa. Helppoa ei tule olemaan voitetuilla.


Mutta helppoa ei tule olemaan voittajillakaan, eikä etenkään vaalivoittajalla. Petteri Orpo lähtee muodostamaan hallitusta tiukkojen reunaehtojen vallitessa. Hallitusvaihtoehtojen määrä on etukäteen pelattu pieneksi, ja jo nyt kentältä mahdollisten kumppanien riveistä kuuluu ääniä: Ei tuumaakaan periksi.


Kun politiikka on tunnetusti kompromissien tekemistä, nähdään kevään kuluessa, minkälaisiin kompromisseihin minkäkin puolueen on taipuminen vahvan enemmistöhallituksen saamiseksi maahamme. Mikäli Orpo ei onnistu, astuvat uudet hallitustunnustelijat peliin.

 

Evästeet