02.03.2023 Suurpetoja laskettiin kuuden kunnan alueella
Suurpetolaskenta suunniteltiin ja toteutettiin siten, ettei samoja eläimiä kirjata useampaan kertaan. Tämä varmistettiin laskijoiden kesken jatkuvalla yhteydenpidolla ja havaintojen yhteen koonnilla. Yhteensä 25 osallistuneen metsästysseuran alueelta havaittiin 37 sutta ja 61 ilvestä. – Ajatus laskennasta lähti siitä, että haluttiin vahvistaa omat olettamukset ja viime aikojen havainnot etenkin susien määrän osalta. Laskenta toteutettiin ”sudet edellä” ja ilveshavainnot tulivat lähinnä sivutuotteena, Mikko Aro kertoo.
Hän korostaa, ettei kyseessä ollut mikään virallinen laskenta, vaan metsästäjien omasta piiristä noussut halu kokeilla havainnointia, jolla saadaan yhtäaikaista tietoa ja vältytään esimerkiksi samojen eläinten kirjaamiselta suurpetojen havaintojärjestelmään Tassuun useampaan kertaan.
Mikko Aron mukaan etukäteen tiedossa oli, että laskentakuntien alueelta löytyy susilaumoja. Nyt yli viiden suden laumoja löytyi viisi. Niistä yksi oli niin sanotun Punkalaitumen reviirin lauma, joka on oleillut jo muutamia vuosi Punkalaitumenjoen eteläpuoleisilla alueilla ja saanut keväisin pentuja.
– Laskenta näytti käytännössä myös sen, etteivät sudet ole mitään oman kylän kettuja, jotka pyörivät pienellä alueella. Punkalaitumen laumakin kulki aamuyön tunteina yli parikymmentä kilometriä.
Ensimmäinen jälkihavainto laumasta tehtiin jo perjantaina illalla Jalasjoella. Seuraavan yön aikana viisi sutta kulkivat joko yhdessä laumassa tai välillä jakaantuen kahteen osaan yli Kanteenmaantien, halki Kostilan metsien, yli Parpontien jatkaen pitkälle Huittisiin Naatulantielle asti. Lauantaina aamupäivällä saatiin myös näköhavainto eläimistä Huittisten Huhtamossa.
– Kaikki tiedossa olleet laumat löydettiin lukuunottamatta seitsemän suden laumaa, joka on liikkunut paljon Punkalaitumen, Huittisten ja Sastamalan alueella Rekikoskella, Pärnänmaassa, Illossa ja Sammaljoella. Vielä paria päivää aiemmin niistäkin tehtiin havainto Hakasuolla Pärnänmaan peltoaukeiden reunalla, Mikko Aro kertoo.
Hän muistuttaa samaan hengenvetoon metsästäjien vanhasta sanonnasta: – Metsä ei koskaan paljasta tai anna viimeistään. – Sekin tieto laskennassa saatiin, että ensi keväänä on edellytykset uusien susipentueiden syntymiselle. Naarassusilla on kiima-aika ja niiden tiputtelusta tehtiin useita havaintoja.
Suomessa Luonnonvarakeskus vastaa susien määrän arvioinnista. Monesti Luken arviot ovat suden osalta metsästäjien mielestä alakantissa. – Lukella on oma matematiikkansa. He tutkivat tieteellisesti, me perustamme havainnot siihen, mitä maastossa teimme, Aro tuumii.
– Ei tällä laskennalla lähdetty kuitenkaan Lukea haastamaan. Tavoitteena oli lisätä metsästäjien ymmärrystä suurpetojen elintavoista. Siinä onnistuttiin. Ainakin tietoa lisää saivat ne 123 henkilöä, jotka lauantaiaamusta iltapäivään laskentaan 25 seurassa osallistuivat.