Olemme Facebookissa!

02.20.2017 60 vuotta ansiokasta palvelutyötä

LC-Punkalaitumen jäsenet 60-vuotisjuhlakuvassa.
Punkalaitumen Lions Club juhli 60-vuotista taivaltaan viime lauantaina Vartiolassa pidetyssä juhlassa. Samassa tilaisuudessa vihittiin LC Punkalaidun/Fiinan lippu.

Lion Club Punkalaitumen juhla aloitettiin naisklubi Fiinan lipun naulauksella ja vihkimisellä. Vieraat juhlaan tervetulleeksi toivottanut  LC Punkalaidun/Fiinan presidentti Päivi Kajantola onnitteli kuusi vuosikymmentä palvelutyötä tehneitä miesleijonia sekä kiitti kolmatta kauttaan toimivien naisleijonien puolesta uudesta lipusta.


LC Punkalaidun/ Fiinalle lipun lahjoitti kummiklubi LC Punkalaidun, jonka presidentti Timo Karunen luovutti lipun Päivi Kajantolalle. Lippupuheen piti Fiinan perustamiskauden piirikuvernööri Kalevi Sillanpää. Naulauksessa avustivat Tuula Pitkänen ja Tiina Niemelä.  Lipun vihki kirkkoherra Irina Kaukinen ja  vastaanottopuheen piti Sirkka Madekivi.


Perustamiskaudella Fiinan presidenttinä toiminut Sirkka Madekivi iloitsi kummien lahjasta nuorelle klubille. – On hienoa, että mahdollistitte oman lipun saamisen meille näin pian.


Lippua suunnittelemassa olivat Madekiven lisäksi Sanna Salioja, Virve Raekallio ja Outi Kallonen.  Madekivi totesi, että lippu kuvastaa yhteenkuuluvuutta ja toverihenkeä. Punkalaitumelaista kulttuuriperintöä kunnioittaa lipun yhtenä elementtinä oleva riukuaita. Lipusta on tehty myös pöytästandaari. Ensimmäisen standaarin Sirkka Madekivi luovutti LC Punkalaitumelle. Sen otti vastaan Timo Karunen.


Arvokasta työtä


Timo Karunen pitää hienona, että hän saa toimia perinteikkään klubin presidenttinä juhlavuonna. Hän antaa hyvin paljon arvoa Martti Lehtelän kirjoittamalle laajalle historiikille, joka osoittaa klubin tärkeyden paikallisessa elämänmenossa sekä lionskentässä.


– Arvostan leijonien vuosikymmenten kuluessa tekemään työtä suuresti. Koen, että omalla kohdallani lions-aatteen ja -tehtävien jatkamista haluttiin siirtää minulle, pyysiväthän minut klubiin mukaan setäni Mikko ja sukulaismieheni Tuure yhdeksän vuotta sitten, sanoo Timo Karunen.


Karunen näkee klubin tulevaisuuden turvattuna. – Meillä on 38 jäsentä, ja olemme saaneet nuoria mukaan toimintaan hyvin. Laskiskelin tuossa, että 2 % punkalaitumelaisista on leijonia. On myös hienoa, että paikkakunnalla toimii naisklubi, jonka kanssa saamme tehdä yhteistyötä.


Aktiivista toimintaa


LC Punkalaitumen kuuden vuosikymmenen toiminnan kansien väliin historiikiksi ”Kuusi palvelun vuosikymmentä. Lions Club Punkalaidun ry 1957-2017” on koonnut Martti Lehtelä. Hän toteaa kirjan esipuheessa, että ne 16 jäsentä, jotka klubin vuonna 1957 perustivat olivat rohkeita, sillä lionstoiminta oli tuolloin vielä uutta ja tuntematontakin.


Punkalaitumen klubi oli yksi harvoista maaseutuklubeista. Se oli järjestyksessä 84. klubi Suomessa. Punkalaitumelaisten kummiklubina toimi LC Kokemäki.


Historiansa aikana Punkalaitumen klubi on puolestaan perustanut kuusi klubia: Tammelaan, Alastarolle, Urjalaan, Vampulaan, Huittisiin naisklubi Gerdan sekä Punkalaitumelle naisklubi Fiinan. – Punkalaitumen klubi on siis toiminut myös lionsjärjestössä aktiivisesti, sanoo Lehtelä.


Punkalaitumen klubin erityiskohteena ovat koko toiminnan ajan olleet lapset ja nuoret. Aluksi kerättiin varoja Yhteiskoulun hyväksi, klubi hankki koululle muun muassa  jääkiekkokaukalon, opetusvälineitä sekä antoi stipendeitä. Nykyään klubi tukee ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevia nuoria. 

Nuorisovaihtotoiminta vakiintui 1980-luvun alussa, ja sitä jatketaan edelleen. Myös Punainen Sulka keräyksellä on hankittu varoja nuorisotyöhön.


Jouluaaton lämpötilaveikkauksen leijonat ovat järjestäneet vuodesta 1961 lähtien. Kolme kertaa varoja on hankittu myymällä kotiseututaulua. – Välillä varoja on kerätty  erikoiskeräyksellä. Monenlaista toimintaa on siis vuosien saatossa ollut. Alkuaikoina järjestettiin suurhuutokauppojakin. Niitä ei enää ole järjestetty, sanoo Lehtelä.


Lionstoiminta on ollut merkittävää koko paikkakunnan harrastustoiminnalle. Leimallista sille on koko ajan ollut yhteinen tekeminen ja voimakas yhteishenki.


– Jäsenistö on ollut hyvin aktiivista koko ajan. Kuukausittainen läsnäoloprosentti 60 vuodelta on 94%. Myös jäsenmäärä on keskiarvoa isompi, sanoo Martti Lehtelä.


Runsaan arkistomateriaalin lisäksi Lehtelä on koonnut historiikkiin valtavasti kuvia.


Runsas ohjelma juhlassa


Juhlapuheen piti Lionsjärjestön kansainvälinen johtaja Markus Flaaming. Punkalaitumen klubia onnitellut Flaaming valotti juhlayleisölle 100 vuotta tänä vuonna täyttävän järjestön historiaa laajemmin. Piirin onnittelut klubille toi piirikuvernööri Raimo Gröhn.


Musiikkia juhlassa esittivät Hanna-Maria ja Henriikka Varpula sekä Jari Kantonen. Juhlatanssit tahditti orkesteri Tähtikartta.


Huomionosoitukset


Pitkään toimineen jäsenen ansiomerkki annettiin seuraaville: 30-vuotisesta jäsenyydestä: Matti Tuokko, Pasi Uusi-Kuitti. 40-vuotisesta jäsenyydestä: Jorma Heikkilä, Hannu Kuuri, Jorma Oinaanoja. M-piirin Pro Lions –ansiomerkki: Olli Kohijoki, Kalevi Sillanpää. Suomen Lions-liiton puolisoansiomerkki: Hellene Lehtelä, Sirpa Sillanpää. Suomen Lions-liiton yhden ruusukkeen ansiomerkki: Petri Antila, Pekka Punki. Suomen Lions-liiton kahden ruusukkeen ansiomerkki: Martti Lehtelä. Melvin Jones-jäsenyys: Pasi Uusi-Kuitti. Lions Ritariksi lyötiin Markku Poutala.

 

Evästeet