Olemme Facebookissa!

04.02.2021 Hyvillä terillä luistelee sujuvasti

– Luistinten terien kovuudessa on eroa, sanoo Maarit Lievejärvi.
Talviurheilussa välineiden kunnolla on väliä. Into lähteä ladulle tai jäälle lopahtaa, jos sukset eivät ole voideltu tai luistimet ovat tylsät.

 – Luistinten teroitus on aivan yhtä tärkeää kuin suksien voitelu. Varsinkin lapsilta saattaa luisteluinto lopahtaa alkuunsa, jos luistimet ovat tylsät, sanoo suutari Maarit Lievejärvi.

 

Maarit Lievejärvi tuo kerran talvikaudessa luistintenteroituskoneen mukanaan Punkalaitumelle ja teroittaa asiakkaiden luistimia paikanpäällä vaateliike Katariinassa. Luistimet olisi hyvä teroittaa kerran vuodessa.

 

Paras aika teroitukselle on tietysti kauden ulkopuolella, silloin pääsee heti luistelemaan hyvillä terillä, kun jäät saadaan tehtyä. Mikäli luistelutunteja kertyy paljon, on teroitus myös kesken kauden tarpeellista.

 

Hokkareiden ja kaunoluistimien terät eroavat toisistaan. Kaunoluistimissa on paksummat terät kuin hokareissa. Kaunoluistimien kärkiterille ei tehdä teroituksen yhteydessä mitään.

 

– Terän terävyyden tietää näppituntumalla, siis kokeilemalla. Vanhojen luistinten teristä lentää paljon enemmän kipinää teroitettaessa ja ne ovat kovempia. Terämetallien laaduissa on siis eroa, sanoo Maarit Lievejärvi.

 

Hän sanoo, että vanhemmat luistimet ovat kaikilta materiaaleiltaan vahvempia, sillä ne painavat paljon enemmän kuin uudemmat. Harvinaisimmat luistinterät suutari on kuullut tehdyn pokasahanteristä. Sahapuoli oli kuulemma lykätty puuhun ja tämä sidottu kenkään. Sellaisia ei kuitenkaan ole koskaan tuotu teroitettavaksi.

 

Palveluja Punkalaitumelle

 

Naantalissa Suutariesteri-liikettä pitävä Maarit Lievejärvi on jo yhdeksän vuoden ajan tehnyt kenkä- ja suutarialaan liittyvää yhteistyötä vaateliike Katariinan kanssa. Luistintenteroituksen lisäksi talviaikaan myös kenkien nastoitukset työllistävät.

 

Katariinan kauppias Birgitta Vanha-Kuitti on tyytyväinen yhteistyöhön, sillä hän kantaa huolta paikkakunnan palvelurakenteesta.

 

– Pidän kaupassani myynnissä kenkienhuoltoon liittyviä tuotteita, toimitan kenkiä korjattavaksi Maaritille Naantaliin ja kauttamme saa myös uusia kenkiä. Tärkeintä on se, että paikkakuntalaisia palvellaan, sanoo Birgitta Vanha-Kuitti.

 

Anu Koskua

Evästeet