04.08.2016 Kotiseutujuhlassa sai tentata kunnanjohtajaa
Punkalaitumen päivän kotiseutujuhlaa vietettiin 63. kerran viime sunnuntaina Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla. Juhlassa puhunut kunnanjohtaja Jyrki Moilanen vastasi myös yleisön kysymyksiin.
Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää toivotti lähes satapäisen yleisen tervetulleeksi Yli-Kirran navetassa pidettyyn juhlaan. Ulkona jyrähtelevä ukkonen ja juhlan kanssa yhtä aikaa alkanut rankka sade pakotti pitämään tilaisuuden miespihan sijasta sisätiloissa.
– Kulunut vuosi on museolla ollut normaali. Tapahtumia on ollut runsaasti ja talkootyötä on tehty paljon, myös vierailijoita on käynyt kiitettävästi. Tulevaisuudessa toiminta näyttää turvatulta sekä taloudellisesti että työtä tekevien käsien osalta, olemmehan saaneet nuoria toimijoita niin johtokuntaan kuin talkoolaisiinkin, sanoi Kalevi Sillanpää.
Kalevi Sillanpää kertoo vastanneensa taannoin Museoviraston kyselyyn ja tehneensä listaa vastauksista. – Työtä riittää, maailma ei ole valmis museonkaan kohdalla. Vaikka kokonaisuus päällisin puolin näyttää valmiilta, on tehtävää työtä paljon.
Punkalaitumen kunnanjohtaja Jyrki Moilanen piti kotiseutujuhlassa puheen sekä antoi yleisölle mahdollisuuden tehdä kysymyksiä.
Moilaseen oli museolla tehnyt vaikutuksen erityisesti työnäytökset sekä vanhojen käsityötaitojen ylläpito. – Täällä Yli-Kirralla on vanhojen käsityötaitojen varmuusvarasto. Vuosisatojen kuluessa kehitettyjen käsityötaitojen osaamisen säilyttäminen on tärkeää. Niitä saatetaan kriisitilanteessa tarvita.
Punkalaitumeen eri tilaisuuksissa tutustunut Jyrki Moilanen on vaikuttunut paikkakunnan yhteisöllisyydestä. – Täällä on paljon tapahtumia, niissä paljon ihmisiä sekä talkoolaisia. Yksilön henkisen hyvinvoinnin kannalta juuri yhteisöltä saatu arvostus ja yhteisöön kuulumisen tunne on tärkeää. Yhteisöllisyyttä kannattaa vaalia, kiitti ja kannusti Jyrki Moilanen uuden kotiseutunsa henkistä ilmapiiriä.
Yleisö kyseli Moilaselta muun muassa, miten kuntaan saataisiin muuttamaan lapsiperheitä, mistä keskustan tyhjiin liiketiloihin saataisiin yrittäjiä, miten uusia työpaikkoja saataisiin paikkakunnalle ja mikä on vastaanottokeskuksen tulevaisuus.
Heinäkuun aikana kuntaan tulleet myönteiset päätökset tuulivoimahankkeen etenemisestä ja laajentumisesta sekä bioenergiahankkeen toteutumisesta luovat uskoa kunnan tulevaisuuteen. Myös vastaanottokeskuksen paikkoja ollaan lisäämässä. – Uusien yritysten lisäksi meidän täytyy pitää huolta myös nykyisistä yrityksistä. Yhteistyö paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa on tärkeää, sanoi Moilanen.
Moilanen totesi, että pienessä kunnassa väestömäärä on keskeinen kysymys. Punkalaitumelle muutama kymmenen muuttajaa on vuositasolla paljon. Lapsiperheiden lisäksi eri-ikäiset muuttajat ovat tervetulleita. – Meidän pitää löytää ihmiset, jotka haluavat muuttaa tänne ja suunnata esimerkiksi tonttipolitiikkaa ja markkinointia sen mukaan, sanoi Moilanen.
Kotiseutujuhlan ohjelmassa Lauluryhmä KuusVeisaa esitti kuusi kansansävelmää, joista erityisesti viimeinen, Oman kullan silmät, teki sovituksellaan vaikutuksen yleisöön. Tilaisuuden juonsi Aki Mikkola. Perinteiseen kotiseutujuhlaan kuului myös ohranryynipuuron syönti.
Punkalaitumen kunnanjohtaja Jyrki Moilanen, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Outi Uusi-Kouvo ja kunnan hallinto- ja talousjohtaja Oili Mölsä jakoivat tunnustukset paikallisille yhdistyksille sekä kunnan työntekijöille.
Eläkeliiton Punkalaitumen yhdistyksen puolesta Punkalaidun- mitalin ottivat vastaan Isto Juhe ja Reijo Rantanen. Punkalaitumen Marttojen saaman mitalin otti vastaan Lilja Pehkonen sekä Vehkajärven suojeluyhdistyksen puolesta Salla-Mari Keto ja Jorma Oinaanoja.
Kunnan henkilöstöstä Punkalaidun-mitalilla palkittiin päivähoidon johtaja Pirkko-Liisa Henttinen, lastentarhanopettaja Tapani Henttinen, ravitsemustyöntekijä Soili Mahnala ja tekninen johtaja Seppo Rytky.
Kuntaliiton kultainen ansiomerkki 40 vuoden palveluksesta luovutettiin palveluneuvoja Tuula Berggrenille. Kultaisen ansiomerkin 30 vuoden palveluksesta saivat kiinteistönhoitaja Raimo Ek ja peruskoulun lehtori Hannu Paukku.