06.04.2018 Pirkanmaalla puhutaan Punkalaitumen ihmeestä
Punkalaitumen kunnan työttömyysaste on Pirkanmaan alhaisin. Työttömiä työnhakijoita on ainoastaan 4,8 prosenttia työvoimasta. Samaan aikaan Kelan tilastoissa aktiivimallin ehdot täyttää 84 % palvelun piiriin kuuluvista.
Sipilän hallituksen kärkihankkeisiin kuuluu työvoimapalvelujen uudistaminen. Osana kärkihanketta käynnistettiin Pirkanmaalla alueelliset työvoima- ja yrityspalvelujen kokeilut, joissa Sastamala ja Punkalaidun ovat mukana. Kokeilusta saadut tulokset ovat Tiina Leppäniemen ja kunnan hyvinvointijohtajan Tiina Mäkirannan mukaan erittäin hyviä. – Teemme Sastamalan kanssa hyvää yhteistyötä, jonka ansiosta meillä on tarjota hyvät asiantuntijapalvelut. Oman kunnan rooli on tuottaa työllistymistä edistäviä lähipalveluita. Ne ovat polku työvoimamarkkinoille, Mäkiranta toteaa.
Työllisyyskokeilun ansiosta Punkalaitumen kunnan työttömien aktivointiaste on sekin maakunnan korkein, 75,8 %. – Aktivoitumisaste ja aktivointiaste ovat kaksi eri asiaa. Se on syytä muistaa, Tiina Leppäniemi huomauttaa.
Punkalaitumella lähipalveluina tuotettavia palveluita työttömille ovat mm. työnhakukahvila, vertaisryhmä Woima, nuorten Ohjaamo, hyvinvointiryhmä Hyry sekä erilaisia työtoimintamahdollisuuksia, kuten kunnan työpajatoiminta. – Kuntouttavan työtoiminnan piirissä on 61 % asiakkaista ja työn hakijoille suunnatussa koulutuksessa, joita ovat mm. työvoimakoulutus ja työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen koulutus, 23 %. Työllistyneitä on kymmenisen prosenttia, Mäkiranta laskee.
– Asiakaspalvelun onnistumista seuraamme tyytyväisyysmittauksella. Sen tulokset ovat myös olleet hyviä. Työttömät ovat itsekin osoittautuneet aktiivisiksi ja hakeutuneet omaehtoisesti palveluiden piiriin. Palveluihin osallistumisaika vaihtelee yksilöllisistä tilanteista riippuen paljon, lyhimmät jaksot ovat olleet alle kaksi viikkoa ja pisimmät vuosia.
Tiina Leppäniemi ja Tiina Mäkiranta korostavat palveluita tuottavien ”arkityöntekijöiden” roolia onnistumisessa. – Suurin kiitos kuuluu ilman muuta heille. Kun näkee iloisia, hyvinvoivia asiakkaita, jotka haluavat aktivoitua lisää, tulee siitä hyvä olo. Totta kai siihenkin on tässä työssä tottunut, että vaikka kaikkensa yrittää, jonkun mielestä tekee jotain väärin.
Parantanut elämänlaatua
Kirjastolla olivat kiirastorstaina paikalla myös kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvat Antero ja Taina sekä työsuhteessa oppisopimuskoulutuksessa oleva Imad.
– Olen pitänyt työtä kirjastolla hyvänä asiana. Joulukuussa viime vuonna itselleni tuli täyteen neljä vuotta työttömänä. Perussairaudet ovat hankaloittaneet työn hakua. Kun on tarpeeksi kauan kotona, alkavat seinä kaatua päälle. Työtoiminta on parantanut elämänlaatuani ja hyvinvointiani, kuvailee Taina.
Samaa mieltä on Antero. – Loukkaannuin kuusi vuotta sitten motocrossonnettomuudessa ja oli jätettävä työ autonasentajana. Nyt suunnittelen kouluttautumista datanomiksi. Tuntuu mukavalta, kun asiat menevät eteenpäin.
Syyriasta pari vuotta sitten Suomeen tullut Imad opiskelee tällä hetkellä oppisopimuksella maanrakennuskuljettajaksi Veljekset Mäkitalo Oy:ssä. – Totta kai opiskelu on välillä raskasta mutta paljon mukavampaa kuin kotona istuminen ja kyllästyminen. Työmaalla on mukavia kavereita, opin uusia asioita ja suomea.
– Kun rahat eivät riittäneet, päätin että nyt on päästävä töihin. Elina Koivuniemi on auttanut minua paljon. Hän hommasi minulle työharjoittelupaikan ja kun siellä meni hyvin, ehdotti työnantaja oppisopimuskoulutusta, Imad kertoo tyytyväisenä.
Tiina Leppäniemi vetää kolmikon kokemuksista sen johtopäätöksen, että työttömille on oltava tarjolla monenlaisia palveluita. – Asiakkaista ainoastaan noin 20 % on sellaisia, joille riittää työnhaun tukeminen. Muut tarvitsevat erilaista tukea mm. elämänhallintaan.