Olemme Facebookissa!

06.06.2024 Vanhan kunnanviraston uusi elämä

Outi ja Sami Nurmilaakso ostivat Huittisten kaupungilta vanhan kunnanviraston aivan kaupungin keskustasta. Nyt taloon on kunnostettu asuin- ja toimistotiloja, joita pariskunta vuokraa.
Monenlaista toimintaa ja kulkijaa ehti 1920-luvulla rakennettu Huittisten entinen kunnanvirasto nähdä, ennen kuin se siirtyi vuonna 2019 punkalaitumelaisten Outi ja Sami Nurmilaakson omistukseen. Nyt neljä vuotta kestänyt remontti ja rakennuksen muuttaminen asuinhuoneistoiksi ja toimistotiloiksi on valmis.

Vanha kunnanvirasto seisoo Risto Rytin kadun varrella lähes nykyistä kaupungintaloa vastapäätä. Komean ja ryhdikkään rakennuksen hirsirunko on mahdollisesti siirretty aikoinaan paikalle huittislaisen Naatulan talon pihapiiristä Punkalaitumenjoen varresta.


– Talossa asui alun perin Hietalan pariskunta, joka myös vuokrasi huoneistoja talosta. Huittisten silloinen kunta osti talon vuonna 1944 ja rakennus toimi kunnan- ja kaupunginvirastona aina vuoteen 1982 asti, kertaa Outi Nurmilaakso talon historiaa.


Huittisten kaupunki korjasi pahoin ulkoapäin rapistumaan päässeen talon julkisivun ja maalautti katon vuonna 2014. Talossa toimi 2010-luvulla muun muassa päiväkoti. Vuonna 2019 kaupunki päätti luopua rakennuksesta ja silloin Nurmilaakson pariskunta kiinnostui sen ostamisesta.


– Olimme vuonna 2011 ostaneet ja kunnostaneet Humppilassa asemapäällikön kotina toimineen vanhan pitsihuvila-tyyppisen rakennuksen ja vuokranneet sen eteenpäin. Sen jälkeen katselimme monia kohteita ja jossain kohtaan mietimme myös rivitalon rakentamista vuokra-asuntoja varten. Kun vanha kunnanvirasto tuli myyntiin, teimme tietysti tarjouksen ja voitimme tarjouskilpailun. Tämä on meille sellainen ”eläkerahasto”, Outi sanoo.

Työt vapaa-ajalla


Vuonna 2020 Nurmilaaksot ryhtyivät remontoimaan vanhaa kunnanvirastoa. Työt aloitettiin kaksikerroksisen rakennuksen toisesta päädystä, johon valmistui ensimmäinen asuinhuoneisto ja yläkertaan toimistotiloja.

Sen jälkeen remontti etenikin hiljalleen kohti toista päätyä, jonka viimeinen asuinhuoneisto, kaksikerroksinen ja 110-neliöinen huoneisto, valmistui viime viikolla.


– Nyt rakennuksessa on yksi 110 neliön kahden kerroksen huoneisto ja kolme 65 neliön kaksiota sekä yläkerrassa toimistotiloja. Kaikki tilat on vuokrattu. Ihmiset ovat olleet todella kiinnostuneita asumaan ja työskentelemään vanhassa, kunnostetussa talossa, joka sijaitsee ihan keskellä kylää.


Remonttityöt ovat työllistäneet Outin ja Samin vapaa-ajan tehokkaasti. Maalaus- ja hiekkapuhallustöihin erikoistunutta yritystä pyörittävä pariskunta oli tiiviisti kunnostustöissä Huittisissa erityisesti talvikausina.


– Talo on käyty läpi alapohjasta yläpohjaan, vanhat ikkunat säilytimme ja kunnostimme, sähköt on uusittu, samoin viemärit. Monenlaista muutakin rakennustyötä on jouduttu tekemään. Se, että pystymme tekemään remonttia itse, on tietysti helpottanut asioita paljon.


– Olemme sanoneet, että tämä on ollut harrastus, joka vie kaiken vapaa-ajan ja rahat, Outi vitsailee.

Vanhaa kunnioittaen


Huoneistojen ja toimistotilojen sisäinteriöörien suunnittelu ja materiaalivalinnat ovat jääneet Outi Nurmilaakson päätettäviksi. Huoneistoissa poiketessa on todettava, että tilat on remontoitu materiaaleja ja värejä myöten vanhan rakennuksen henkeä kunnioittaen.


– Siihen pyrittiin, että värit, tapetit, raput, lattiat ja katot sopisivat rakennuksen ikään ja ilmeeseen. Yhteen huoneistoon on jätetty kunnanviraston vanha, seinän sisään upotettu kassakaappi ja toimistotiloihin vievät portaat säilytimme. Niistä näkee, että käytössä ovat olleet.


Rakennuksen lisäksi myös pihassa on tehty kunnostustyöt. Kadulle ei esimerkiksi näy se, että piha on avara ja että asuinhuoneistoihin ja yläkerran rappuihin pääsee lähes koko rakennuksen mittaisen verannan kautta.


Outi ja Sami Nurmilaakso tunnetaan ahkerana ja yritteliäänä pariskuntana. Kun kolmen vuoden remonttiurakka on valmis, voisi ajatella nyt olevan hetki hengähtää.


– Sami on kyllä sanonut, että kun ensimmäinen räntäpisara ensi syksynä tulee maahan, hän lähtee Espanjaan. En oikein jaksa sitä uskoa. Aina Samilla on uusia ideoita, Outi naurahtaa.

 

Evästeet