Olemme Facebookissa!

07.09.2023 Koekalastus Vehkajärvellä antaa uutta tietoa

Ari Westermark punnitsee koekalastusverkoista irrotettua kuhaa ja Klaus Kaikkonen kirjaa tulokset ylös. Apuna KKVY:n toteuttamassa koekalastuksessa olivat Vehkajärven suojeluyhdistyksen aktiivit Lauri Pitkänen, Esko Keto, Lasse Tanninen ja Jorma Oinaanoja.
Vehkajärven kalakantaa selvitetään koekalastuksella. Koekalastuksen on tilannut Vehkajärven Suojeluyhdistys, jonka vapaaehtoiset talkoolaiset olivat viime keskiviikkona ja torstaina avustamassa kalastuksen toteutuksessa.

Koekalastuksen suoritti KKVY Tutkimus Oy, jonka tutkijat Ari Westermark ja Klaus Kaikkonen vastaavat käytännön tutkimustyöstä. Tukikohtana toimi Särkän tanssilavan sali, jossa 28 kalaverkon tuottama saalis irrotettiin verkoista, laskettiin ja punnittiin.


– Voit arvata, että se on melkoinen homma, kun jokainen kala verkoista irrotetaan ja nuo toimenpiteet tehdään, naurahtaa Jorma Oinaanoja, joka oli keskiviikkona tutkijoiden apuna yhdessä Lauri Pitkäsen, Esko Kedon ja Lasse Tannisen kanssa. Päivän aikana avustajia oli Oinaanojan mukaan isompikin joukko.


Ari Westermark ja Klaus Kaikkonen kertovat, että koekalastuksessa käytetään erityistä tutkimuskäyttöön tarkoitettua verkkoa. Koska siinä on silmäkokoja 5–55 millin välillä, verkko pyytää monenkokoista kalaa.
– Tutkimuksessa selvitetään muun muassa Vehkajärven kalaston lajisuhde ja kokonaismäärä. Kaloista otetaan myös ikänäytteitä ja ahvenista lisäksi luunäyte.


Syksyllä valmistuvia tuloksia voidaan verrata kymmenen vuotta sitten tehdyn koekalastuksen tuloksiin ja saadaan osviittaa järven kalakannan kehityksestä.


– Verkosta tulleiden kalojen perusteella voi sanoa, että särki on edelleen valtalaji ja kuhan määrä lisääntynyt. Muita saaliskaloja ovat olleet ahvenet, salakat ja lahnat.


Jorma Oinaanoja kertoo, että mahdollisesti Vehkajärven suojeluyhdistys selvityttää pyydystetyistä kaloista myös elohopeapitoisuuden. Tämän tutkimuksen tilaamisesta ei kuitenkaan ole tehty päätöstä vielä.
Yhdistyksen tilaaman koekalastuksen kustannuksiin osallistuu Pirkanmaan Ely-keskus.

 

Evästeet