08.06.2023 Porttikallion uusittu frisbeegolfrata tuo lisää kävijöitä
Frisbeegolf on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. – Punkalaitumella lajin harrastajia on noin sata. Korona lisäsi suosiota entisestään, koska radat olivat avoinna koronarajoitustenkin aikana, sanoo Tomi Lampinen.
Hän uskoo, ettei Punkalaitumella ole edes vielä tajuttu lajin potentiaalia. – Kun kenttä nyt päivitetään täysmittaiseksi, kasvavat kävijämäärät merkittävästi. Kentän sijainti on hyvä ja lajin harrastajat etsivät nimenomaan näitä täysmittaisia kenttiä.
Frisbeegolfissa kilpaillaan tällä hetkellä niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin sarjoissa. – Lajissa järjestetään SM-, EM- ja MM-kisat. Lisäksi on erilaisia turnauksia niin Euroopassa kuin Amerikassa, Lampinen kertoo.
Talkoilla tehdään
Porttikallion frisbeegolfradan laajennus on osa alueen kehittämishanketta. Kustannuksista vastaa kunta, mutta työn tekevät pääasiassa aktiiviset talkoolaiset.
– Syksyllä aloitimme työt raivaamalla uusia väyliä. Tällä hetkellä menossa on heittoalustojen pohjien teko. Heittoalustat valmistettiin talvella kunnan työpajassa Haukankoskella. Korit tuodaan paikoilleen vasta aivan lopuksi, ettei porukka pääse ottamaan varaslähtöä, tuumivat Matti Berggren ja Marko Härkälä.
Samalla, kun uusia väyliä rakennetaan, ehostetaan myös jo olemassa olevia yhdeksää väylää. – Uudet väylät sijaitsevat pääasiassa kunnan omistamalla alueella, mutta jonkun verran on menty myös rajanaapurin puolelle hänen myötämielisellä suostumuksellaan.
– Valmistumispäivämäärä ei uskalla tarkalleen sanoa, mutta harras toive on, että avajaiskisoja päästäisiin pitämään heinäkuussa.
Mailin verran väyliä
Valmistumisen jälkeen Porttikallion radalla väylien yhteispituus on 1 619 metriä. – Eli aika tarkalleen mailin verran, laskee Marko Härkälä.
Uudet väylät on paikallisten aktiivien ideoiden pohjalta suunnitellut Teemu Nissinen.
– Rata tulee vaatimaan teknistä taitoa. Kovaa heittokättä ei niinkään tarvita. Metsäväylillä heittotarkkuus nousee keskeiseen rooliin, kuvailee Tomi Lampinen.
Pisin väylä on noin 140 metriä ja kentän par-tulos 60 heittoa. – Par-tuloksen alittaminen ei ole yksinkertainen juttu, mutta uskon, että kyllä heti avajaiskisassa, joku junnukilpailija sen tulee alittamaan, Lampinen veikkaa.
Koukuttava laji
Matti Berggren, Marko Härkälä ja Tomi Lampinen pohtivat viime viikon keskiviikkona myös sitä, miksi frisbeegolfista on tullut niin suosittu laji.
– Koukuttavinta lajissa on varmasti mahdollisuus kehittyä, ja se että kehityksen huomaa aika nopeastikin. Kun käyt viikon aktiivisesti heittelemässä, taidot paranevat ja radan pääsee läpi huomattavasti vähemmällä heittomäärällä kuin alkuun.
Pari muuta syytä suosioon löytyvät myös nopeasti. – Frisbeegolf on kaikenikäisten laji, kunhan ihminen vain pääsee liikkumaan. Pelikentillä näkee paljon nuoria, mutta myös jo iäkkäämpien seniorien harrastusryhmiä.
– Lajin pariin pääsee myös pienillä investoinneilla. Aloittelijan välinepaketti maksaa muutaman kympin. Yksittäisten kiekkojen hinnatkaan eivät ole päätä huimaavia. Valikoima on tietysti laaja, sillä kuten golfissa, frisbeegolfissakin on puttereita, lähestysmiskiekkoja ja draivereita, mieskolmikko kertoo.