Olemme Facebookissa!

09.11.2017 Pietarinaukio tupaten täynnä Suomen suurimmissa peijaisissa

Ihmiset jonottivat Pietarinaukiolla hirvenlihakeittoa Suomen suurimmissa peijaisissa. Väkeä tapahtumassa oli useita satoja.
– Hyvää oli, kiteytti Pauli Lehtiö kahteen sanaan Pietarinaukiolla lauantaina Suomen suurimmat peijaiset -tapahtuman tarjottavat. Peijaisten saama suuri suosio yllätti iloisesti tapahtuman järjestäjät, sillä väkeä oli paikalla varovaistenkin arvioiden mukaan noin 700.

Suomen suurimmissa peijaisissa Punkalaitumella tarjottiin hirvenlihakeittoa. Keittoa oli varattu soppatykillinen ja sen arveltiin riittävän noin 300 ruokailijalle. Tapahtuman suosiota osattiin sen verran ennakoida, että lopulta keittoannoksia riitti 493 ensimmäiselle ruokailijalle. – Kahden hirven vasan jauhelihat soppaa käytettiin, kertoo tapahtumaa organisoinut Janne Uusi-Kämppä.


Heti puolen päivän aikaan tarjoilun alkaessa jono muodostui nopeasti useiden kymmenien metrien pituiseksi. Ruoka-annosten jakamisesta huolehtineilla Linda Lähdeniemellä ja Elina Takulla sekä heitä avustaneilla Anneli Paijalla ja metsämiehillä riitti kiirettä. Kellon viisarit osoittivat minuuttia vaille iltapäiväyhtä, kun Leena Aron soppatykkiin valmistama keitto oli loppu ja ”kipinämikkoina” toimineet Mikko Ala-Hannula ja Esko Keto joutuivat työttömiksi.


Keiton lisäksi metsästäjät olivat talkoilla tehneet runsaat 800 voileipää, joiden päällä oli hirven palvilihaa. Nekin syötiin iltapäivän kolmen tunnin aikana viimeistä myöden. Ilman keittoa jääneille oli tarjolla Metsärannan Lihan makkaraa, jota saattoi paistella nuotiolla. Nuotiolla keitettiin myös nokipannukahveita.


Metsästäjät jakoivat Pietarinaukiolla myös 500 Metsärannan Lihan valmistamaa peuranlihapurkkia. Punkalaitumen Riistanhoitoyhdistys puolestaan jakoi saman määrä hirviaiheisia heijastimia. Paikalla oli myös metsästyskoiria, joita yleisö sai rapsutella. Pietarinaukiolla nähtiin ainakin kansalliskoira suomenpystykorva, suomenajokoira sekä norjan harmaa hirvikoira.


Suomen suurimmat peijaiset on Suomen Metsästäjäliiton organisoima Suomi 100 -tapahtuma. Pietarinaukiolla poikkesi tilaisuuden loppupuolella myös liiton varapuheenjohtaja Ilkka Mäkelä. Hän oli tyytyväinen näkemäänsä ja osaltaan myös ilahtunut tapahtuman paikkakunnalla saamasta suuresta suosiosta.


– Peijaiset olivat hieno osoitus metsästäjien ja paikallisten hirviporukoiden toimivasta yhteistyöstä. Suuren panoksen tapahtuman onnistumiseen antoi myös Arvo Marttila ja Metsärannan Liha, jossa hirvien lihat leikattiin ja jalostettiin. Tällaisia tapahtumia voisi järjestää useamminkin kuin sadan vuoden välein, naurahti Janne Uusi-Kämppä.


Suomen suurimmat peijaiset Punkalaitumella järjestivät Metsästysseura Haukka, Jalasjoen Metsästysseura, Punkalaitumen Metsästysseura, Kanteenmaan Metsästysseura sekä Metsästysseurue Kotka. Yhteistyökumppaneina toimivat Punkalaitumen riistanhoitoyhdistys, Laitumen Pallo ja Metsärannan Liha.

 

Evästeet