Olemme Facebookissa!

11.04.2019 Oppilaat tenttasivat ehdokkaita

Mikko Nurmo, Suvi Mäkeläinen, Ilmari Nurminen, Ari Prihti ja Jouni Markkanen vastailivat nuorten kysymyksiin Yhteiskoulun ja lukion vaalipaneelissa.
Punkalaitumen nuorisovaltuusto ja Yhteiskoulu-lukion oppilaat järjestivät vaalitentin liikuntahallissa perjantaina 29.3. Tenttiin osallistuivat kokoomuksen Jouni Markkanen, keskustan Suvi Mäkeläinen, SDP:n Ilmari Nurminen, perussuomalaisten Mikko Nurmo ja sinisten Ari Prihti.

Nuoret olivat itse laatineet tentin kysymykset yhteiskuntaopin opettajan Sami Mahlmanin opastukselle. Teemoina olivat ilmastonmuutos, pienten kuntien tulevaisuus, maahanmuutto sekä valtion taloustilanne. Panelisteja tenttasivat nuorisovaltuuston puheenjohtaja Vilhelmiina Vierjoki ja 9.-luokkalainen Noorihuda ”Noor” Ahmed Shuhan.


Vaalitentin aluksi kukin ehdokas sai käyttää kolmen minuutin esittelypuheenvuoron, jonka jälkeen siirryttiin keskustelemaan oppilaiden laatimista kysymyksistä. Ehdokkaiden mielipiteitä jakoi välittömästi tentin ensimmäinen teema ilmastonmuutos. Perussuomalaisten Mikko Nurmo korosti, ettei ilmastonmuutoksella pidä pelotella nuoria. Hän epäili myös eduskunnan mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan. Ilmari Nurminen puolestaan haastoi Nurmoa toteamalla, ettei ilmastonmuutoksen kohdalla yhdelläkään maalla ole varaa ”pestä käsiään”. Jouni Markkanen korosti ihmisten omien valintojen vaikutusta ja Ari Prihti valistamisen merkitystä. Suvi Mäkeläinen oli hänkin huolissaan ilmastonmuutoksesta mutta muistutti samalla, että esimerkiksi auto on maaseudulla pakollinen liikkumaväline.


Pienten kuntien tilanteen kaikki tenttiin osallistuneet kokivat haasteelliseksi. Suvi Mäkeläinen korosti työpaikkojen ja yrittäjyyden merkitystä kuntien pitämisessä elinvoimaisena. Ilmari Nurminen puolestaan painotti lähipalveluiden säilyttämistä niin ikäihmisille kuin nuorillekin. Mikko Nurmo koki kuntien ahdingon johtuvan maatalouden heikosti tilanteesta. – Työpaikat tuppaavat menemään kasvukeskuksiin, koska edunvalvonta on Pirkanmaalla aivan lapsenkengissä, Nurmo tuumi. Jouni Mäkeläinen huomioi, että esimerkiksi Punkalaitumella on osattu jotain tehdä oikeinkin, sillä paikkakunnan työttömyysaste on maakunnan alhaisimpia.


Kuten oletettavaa, myös maahanmuutto herätti ehdokkaissa erilaisia mielipiteitä. Jouni Mäkeläinen oli valmis lisäämään työperäistä maahanmuuttoa, mikä kirvoitti Mikko Nurmolta eriävän näkemyksen. – Kyllähän filippiiniläiset hoitajat teille porvareille sopivat, jotta saatte halpaa työvoimaa.


Ilmari Nurminen totesi, että hädänalaisia on autettava ja rasismille oltava nollatoleranssi. Suvi Mäkeläinen puolestaan muistutti, että maahanmuuttajat eivät ole yksi ryhmä, vaan käsite pitää sisällään monenlaisella taustalla Suomeen tulleita. Hän oli myös valmis siirtämään turvapaikkaprosessin EU:n ulkorajoille. – Meidän on tiedettävä, keitä ihmiset ovat ennen kuin heidät päästetään Suomeen.


Kaikilla ehdokkailla oli yhteinen huoli toisen asteen koulutuksen tilasta sekä opintotuen pienuudesta. – Hallituspuolueet ovat tehneet historiallisen suuria leikkauksia koulutuksesta. Toisen asteen koulutuksesta leikattiin 20 prosenttia ja opintotuesta 30 prosenttia, vaikka kyse on pienimmästä sosiaalietuudesta, kuvaili Ilmari Nurminen.


– Kyllä hallitus leikkasi. Samoin se hallitus, jossa demarit olivat mukana. Kuntien valtionosuuksien leikkaaminen vaikuttaa myös paljon koulutukseen, muistutti Suvi Mäkeläinen.

 

Evästeet