12.04.2018 Sujuva arki hallintohimmeleitä tärkeämpi
Prihti johtaa kunnanhallitusta Punkalaitumella nyt viidettä vuotta. Politiikassa hän on ollut mukana kuitenkin jo 90-luvun alusta. Poliittinen alkukoti löytyy SMP:stä, josta mies on Perussuomalaisten ja sen kahtiajakautumisen jälkeen siirtynyt Sinisen tulevaisuuden riveihin.
– Kuntapuolella olen ollut jäsenenä liki kaikissa lautakunnissa ja valtuustoon nousin vuonna 2008. Kunnanhallituksessa ja kunnassa ylipäätään päätöksenteko on jo usean vuoden ollut pääsääntöisesti jouhevaa, ja on osattu puhaltaa yhteen hiileen. Pienen kunnan etu on ketteryys. Päätöksiä saadaan tarvittaessa nopeasti aikaan, Prihti toteaa.
Punkalaitumella on alkamassa vielä tänä keväänä mittavat koulu- ja päiväkoti-investoinnit. Niitä Ari Prihti pitää hyvänä signaalina. – Uusi koulu ja päiväkoti kertovat, että tulevaisuuteen uskotaan, koska lapsiin ja nuoriin ollaan valmiit panostamaan.
Hänen on vaikea nähdä tilannetta, jossa vanhaa koulua olisi ryhdytty korjaamaan tai päiväkoti peruskorjattu vaikkapa tyhjiin liiketiloihin. – Vanhan rakennuksen korjaaminen on lähes yhtä kallista kuin uuden rakentaminen ja sisältää suuret riskit. Akaan ongelmaiset koulut ovat tästä hyvä esimerkki. Toisaalta Punkalaitumella ei vielä ikinä ole ollut päiväkotia, joka olisi päiväkodiksi alun perin rakennettu. Nyt olemme sellaisen saamassa.
Suurinta päänvaivaa päättäjille Punkalaitumella aiheuttaa väestön väheneminen ja elinkeinoelämän kehittäminen. – Onneksi muuttovirran kääntämiseksi on alkanut Tule kotiin -hanke. Yrityksiä paikkakunnalle on alettava houkutella kuntarajojen ulkopuolelta. Tätä on pohdittu yrittäjien ja kunnan yhteisessä työryhmässäkin. Elinkeinopalveluiden rakenteen uudistaminen liittyy samaan teemaan. Siinä me kunnassa odotamme aloitteita yrittäjien suunnasta, silloin marssijärjestys on oikea.
Koko valtakuntaa koskettavan maakunta- ja sote-uudistuksen toteutumista Pirkanmaalla Ari Prihti seuraa Pirkanmaan maakuntauudistuksen poliittisessa ohjausryhmässä. – Jos ajatellaan kuntataloutta, uudistus on tärkeä. Meilläkin sote-menot ovat ennalta arvaamaton menoerä. Liputan uudistuksen puolesta mutta samalla on tietysti huolehdittava lähipalveluiden säilymisestä.
– Mikäli uudistus kaatuu, on uhkakuvana nykyinen ”villin lännen” menon jatkuminen, jossa kunnat lähtevät entistä enemmän yksityistämisen tielle. Se on luonnollista, kun saman uudistuksen parissa on vellottu nyt jo parikymmentä vuotta. Epätietoisuus ajaa kunnat yksityistämään, Prihti toteaa.
Punkalaitumella Pakarin alueen vanhus- ja vammaisten asumispalveluiden ulkoistus on aiheuttanut paljon keskustelua. – Palaute on aina paikallaan, on se sitten negatiivista tai positiivista. Se kertoo siitä, että kyse on tärkeästä asiasta. En osaa sanoa, olisikö Pakarin kohdalla jotain voitu tehdä toisin. Ulkoistuksessa osapuolia oli kolme ja Punkalaidun ei ollut palveluntuottaja, ainoastaan kiinteistön omistaja.
Kuntatalouden lähiaikojen haasteista kertoo jotain se, että Punkalaitumellakin on perustettu ohjausryhmä talouden tasapainottamisen keinoja pohtimaan. – Lähivuosien näkymät eivät välttämättä ole ruusuiset talouden osalta ja sopeuttamistoimia vaaditaan. Onko se sitten miljoona vai jotain muuta, siihen en voi ottaa kantaa. Säästöt tulevat todennäköisesti kohdentumaan useammalle vuodelle. Keinot tulevat valtuuston käsiteltäviksi kesäkuussa.
Ari Prihti on osallistunut aktiivisesti myös valtakunnan politiikkaan. Ennen perussuomalaisten jakautumista hän kuului puolueen Pirkanmaan piirin hallitukseen sekä oli PerusYrittäjien varapuheenjohtaja. Tällä hetkellä hän on sinisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen.
Viime kesänä tapahtunut perussuomalaisten jakautuminen laittoi myös Prihtin punnitsemaan omaa ratkaisuaan. – Oman harkinta-aikansa vaati itseltäni tehdä päätös lähteä sinisiin. Perustelin ratkaisua sillä, että maahanmuutto ja EU-kriittisyys eivät ole ainoat asiat, jotka ovat tavalliselle suomalaiselle ykkösasioita. EU:ta ei tule ajaa liittovaltion suuntaan ja kansallista päätöksentekoa on palautettava takaisin kansallisvaltioille mutta ajatukset EU- tai euroerosta eivät tällä hetkellä ole realismia.
– Sinisten on tehtävä paljon töitä kannatuksen nostamiseksi. Seuraavat eduskuntavaalit näyttävät suunnan, koska vielä tällä hetkellä tavallinen kansalainen ei erota sinisiä ja perussuomalaisia toisistaan, Prihti pohtii.
Myrskyisän kahtiajaon suurimmat laineet ovat hänen mukaansa kuitenkin jo laantumassa. – Kyllä pöly on laskeutunut. Nyt jo kätellään, hän naurahtaa.
Työuransa Ari Prihti on tehnyt yrittäjänä. – Yrittäjyys on ollut aina lähellä sydäntäni. Vuonna 1990 aloitin aliurakoitsijana Arkkuinsuon turvetuotantoalueella ja vuonna 1995 ryhdyin metsäkoneyrittäjäksi.
Kotitilaansa Palojoella hän on hoitanut 2000-luvun alusta lähtien. Tällä hetkellä tilan päätuotantosuunta on luomutuotanto. Lampolassa määkii satakunta uuhta.
– Lampaan lihalla on kohtuullinen kysyntä. Sivutuotteille, kuten lampaan villalle, ei ole liiaksi jatkojalostusta. Uskoisin käsityöperinteen jälleen nostaessa päätään kysyntää olevan mm. laadukkaille luonnonvärjätyille villalangoille, Ari Prihti kertoo.
Niin politiikassa kuin yrittäjyydessä hän uskoo hyvien ja laajojen verkostoiden merkitykseen. – Ilman niitä menestyminen ja vaikuttaminen ovat huomattavasti vaikeampia. On tärkeää tavata uusia ihmisiä ja vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia, vaikka katsantokannat olisivatkin erilaisia. Itse olen etenkin politiikassa saanut paljon hyviä ystäviä yli puoluerajojen. Sillekin lasken paljon arvoa.