14.04.2016 Väkiluvun laskun pysäyttäminen suurin haaste
Jyrki Moilanen on ehtinyt tehdä pitkän uran yrityselämän palveluksessa. Nokia Networksin vuosina mies asui useita vuosia Iranissa, Puolassa, Argentiinassa ja Brasiliassa. Nokian vuosien jälkeen hänellä on ollut omaa puualan yritystoimintaa yli 10 vuotta, johon sisältyi myös tehtaan pyörittämistä Venäjällä seitsemän vuotta. Mikä sai sotkamolaisen diplomi-insinöörin siirtymään yksityissektorilta julkiselle?
– Kunnassa kiinnostaa työn laaja-alaisuus ja se, että ollaan tietyllä tapaa perimmäisten asioiden äärellä. Kunta järjestää asukkaille palvelut koko elinkaaren ajalle ja on siksi arjen palveluiden tuottamisen keskiössä, Jyrki Moilanen perustelee haluaan kunnanjohtajan tehtäviin.
Hän ehti toimia Kuhmon kaupungin elinkeinotoimen palveluksessa jonkin aikaa mutta muuta kokemusta kunta-alan työnteosta miehellä ei ole. – Pidän sitä miellyttävänä haasteena. Tykkään mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja haastaa itseäni. Kunnan kokenut henkilökunta on suurena apuna ”opetellessani” kunnanjohtajan tehtäviä. Uskon, että Punkalaidun saa minusta rauhallisen ja asioihin perehtyvän johtajan.
Ensimmäisen työviikon aikana Moilanen kertoo tavanneensa kunnan työntekijöitä ja paikallisia yrittäjiä. – Olen myös tutustunut vastaanottokeskuksen ja vanhuspalveluiden toimintoihin. Tavoitteenani on tavata kaikki kunnan palveluksessa olevat esimiehet sekä kunnan työntekijöitä heidän työpaikoillaan.
Yritysten ja kunnan tulevaisuus käsi kädessä
Kun Jyrki Moilanen muutama viikko sitten valittiin kunnanjohtajaksi, korostettiin monissa käytäväkeskusteluissa hänen kokemustaan elinkeinoelämästä. – Uskon, että ymmärrän yrittäjien haasteita omien kokemusteni perusteella, hän toteaa.
– Elinkeinoelämän kehittämiseen ei ole yhtä lääkettä, joka toimisi kaikilla ja kunnan ”työkalupakki” on rajallinen mutta jokaisen yrittäjän kanssa erikseen voidaan miettiä, miten kunta voisi olla mukana. Kehittämistoimenpiteiden ja hankkeiden muodossa tämä ainakin onnistuu. Varmasti kunnan ja yrittäjäjärjestön välistä yhteistyötä voisi myös lisätä, Jyrki Moilanen pohtii.
Hänen mukaansa Punkalaitumen kunnan tulevaisuus on vahvasti sidottu yritysten tulevaisuuteen. – Yritysten kautta tulevat työpaikat ja työpaikkojen mukana asukkaat.
– Suurin kunnan haasteista on väkiluvun laskun pysäyttäminen ja sen jälkeen pääsy toivon mukaan kasvu-uralle. Siihen kulminoituu moni asia ja se edellyttää, että niin elinkeinoelämä kuin kunnan tuottamat palvelutkin ovat kunnossa.
Punkalaitumen kunnan talouden osalta Moilanen on mielissään viime vuoden tilinpäätöksen ylijäämästä. – Sote ja erikoissairaanhoito eivät ole kunnan omissa käsissä ja niiden kustannukset ovat sen vuoksi vaikeita hallita mutta muussa toiminnassa pyritään jatkamaan säästäväisesti. Palvelut on tuotettava mahdollisimman tehokkaasti jatkossakin.
Tyytyväinen hän on myös paljon julkisuutta saaneeseen maahanmuuttajien kotouttamishankkeeseen. – Se on Maaritin (Tiittanen) ansiosta ollut paljon esillä ja tuonut kunnalle hyvää julkisuutta. Bioenergiahankkeeseen en ole vielä tutustunut kuin pintapuolisesti mutta yleisellä tasolla sen ajatus tuntuu mielenkiintoiselta.
Kunnalla on lähitulevaisuudessa edessä kouluinvestoinnin lisäksi mahdollisesti uuden päiväkodin rakentaminen. Seiniä saadaan pystyyn kuitenkin vain velkarahalla. – Velkaa joudutaan ottamaan, joskin velkamäärä on senkin jälkeen vasta kuntien keskiarvossa. Toisaalta investointien kustannukset on pystyttävä pitämään myös järkevällä tasolla, Jyrki Moilanen pohtii.
Perhe kesällä perässä
Jyrki Moilasen perheeseen kuuluu vaimo, joka on koulutukseltaan sairaanhoitaja sekä 17-vuotias poika, 15-vuotias tyttö sekä 12- ja 11-vuotiaat pojat. – Perheen asumisjärjestelyt paikkakunnalla ratkaistaan kesän aikana. Koulun lapset aloittavat syksyllä Punkalaitumella.