Olemme Facebookissa!

14.09.2023 ”Näivettyväkö kunnat, unohtuvatko ihmiset?”

Pirhan asukastilaisuudessa Akaassa oli paikalla paljon urjalalaisia sekä punkalaitumelaisia. Urjalalainen Elina Ristimäki sekä punkalaitumelaiset Merja Niekka, Linda Lähdeniemi ja Jaana Karunen kuuntelivat tilaisuuden antia.
Pirkanmaan hyvinvointialueella (Pirha) järjestettävistä kuudesta asukastilaisuudesta kolmas järjestettiin Akaassa viime viikon tors-tai-iltana. Toijalan yhteiskoulun auditorio täyttyi alueen huolestuneista asukkaista. Pirhassa suunnitellaan niin Punkalaitumen, Urjalan kuin Vesilahdenkin terveysasemien sulkemista.

Paikalla oli kiitettävä määrä punkalaitumelaisia, ja toivottavasti ne, jotka eivät olleet lähteneet Akaaseen, seurasivat tilaisuutta kotona striimattuna. Urjalalaisia ja vesilahtelaisia oli paikalla todella paljon.


Tilaisuuden aluksi pelastusjohtaja Mika Kontio, avopalveluiden vastuualuejohtaja Mauri Jokinen ja sairaalapalveluiden johtaja Juha Kinnunen käyttivät kukin alustuspuheenvuoron. Tilaisuuden kulusta juontajana huolehti integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho.


Pirhan edustajat totesivat, että mitään ei ole vielä kirjoitettu kiveen ja että päätöksiin voi vielä vaikuttaa. He muistuttivat myös, että terveyspalveluita koskeva valinnanvapaus ei häviä minnekään, vaan asukkaat voivat edelleen valita, missä heitä hoidetaan.


Juha Kinnunen sanoi, että kun täydentävää tietoa palautteiden kautta saadaan, se otetaan huomioon. – Pyrkimyksenä on modernisoida sosiaali- ja terveyspalveluita niin että kivijalkapisteet, liikkuvat palvelut ja digitaaliset palvelut täydentävät toisiaan ja ovat asukkaiden käytössä, sanoo Juha Kinnunen.


Palautetta asukastilaisuuden lisäksi voidaan antaa Pirhan internetsivuilla. Paperisia palautelomakkeita on jaossa soteasemilla, ja niiden palautusaika on 7.9.–24.9.

Tiukkaa palautetta


Reilun kaksituntisen keskustelun aikana päättäjät saivat tiukkaa palautetta. Suunnitelmat terveysasemien sulkemisesta huolestuttavat todella paljon.


Keskusteluissa nousi esiin erityisesti alueen pitkien välimatkojen ja julkisen liikenteen vähäisyyden aiheuttamat ongelmat. Jos ihmisellä ei ole autoa eikä taksin saaminen onnistu, on Punkalaitumelta tai Urjalasta todella vaikeaa päästä Sastamalaan tai Akaaseen terveyskeskukseen. Liikkumisen hankaluus ei koske ainoastaan ikäihmisiä, myös työikäisten on hankalaa sovittaa oma tai esimerkiksi lapsen lääkärikäynti arkipäivään. Ja usein ikäihmistäkin kuljettamaan lähtevä läheinen on työikäinen. Urjalalainen Kirsti Niemistö kysyikin aiheellisesti, onko kukaan ajatellut, millaisen hiilijalanjäljen kaikki edestakainen ajaminen aiheuttaa.


Puheenvuoroissa tuli esiin laajasti huoli ikäihmisten, työikäisten, lasten ja vammaisten erilaisten hoidon tarpeiden huolehtimisesta vaihtuvissa elämäntilanteissa. Esimerkiksi ennaltaehkäisevän aikuisneuvolatoiminnan supistaminen tai lopettaminen saattaa aiheuttaa myöhemmin ennalta-arvaamattomia hoitokustannuksia. Lisäksi tällä hetkellä on jo koronan aiheuttamaa hoitovelkaa rästissä, sekin ”pommi” saattaa räjähtää käsiin.


Esiin nostettiin myös tosiseikka siitä, että jos punkalaitumelaiset, urjalalaiset ja vesilahtelaiset ohjattaisiin käyttämään terveyspalveluita Akaassa, tulisivat siellä olevat tilat pieniksi.


Punkalaitumelaisista tilaisuudessa puheenvuoron käyttivät Linda Lähdeniemi ja Simo Keto.


Pirhan apuvälinejakelu on tarkoitus jatkossa hoitaa PostNordin välityksellä. Simo Keto kertoi Pirhan edustajille, että Punkalaitumella ei ole PostNordin pakettiautomaattia tai noutopistettä, joten jakelu ei onnistu sitä kautta. – Lähimmät pakettiautomaatit ovat Sastamalassa ja Alastarolla. Jos henkilöllä ei ole autoa käytössä, ei apuvälineitäkään sitten pääse hakemaan, sanoi Simo Keto. Ketoa huoletti myös se, miten jatkossa hoitotarvikkeiden käyttön opastus hoidetaan.


Simo Keto totesi myös, että Pirhan digipalveluissa ei ole mahdollisuutta valita Punkalaidunta kotikunnaksi. Hän tivasikin, että saavatko punkalaitumelaiset alennusta maksuista.

Kedon kysymyksiin vastannut Mauri Jokinen totesi, että Punkalaitumen tilanne PostNordin osalta ei ole ollut tiedossa Pirhassa, mutta että asia selvitetään.


Linda Lähdeniemi toivoi puheenvuorossaan, että Pirhan päättäjät ottavat aidosti onkeensa asukkaiden tunnot. – Palveluverkkoselvitystä lukiessa tuli sellainen olo, että meitä Punkalaitumen, Urjalan ja Vesilahden asukkaita ei arvosteta, että olemme toisarvoisia. Tälle tunteelle ei voi mitään.  En voi muuta kuin kysyä, että näivettyväkö kunnat, unohtuvatko ihmiset? Joka kerta säästöistä päätettäessä tehdään arvovalintoja. Toivottavasti näillä tilaisuuksilla on vaikutusta tekemiinne arvovalintoihin, sanoi Linda Lähdeniemi.


Myös urjalalaiset olivat toden teolla ja vakavissaan lähteneet puolustamaan palveluidensa säilyttämistä. Urjalassa oli kynät teroitettu, sillä pitkiä, hyvin valmisteltuja ja monipuolisia puheenvuoroja esitettiin useita. Urjalan kunnanjohtajan Annu Kuusiston jälkeen sanansa sanoivat muun muassa Unto Murto, Seppo Pirhonen, Kirsti Niemistö, Joona Paija ja Lisa Wesin. Urjalalaiset toivat esiin huolensa Pirhan koko lounaisen kolkan suulla, myös punkalaitumelaisten ja vesilahtelaisten puolesta.

 

Evästeet