Olemme Facebookissa!

16.05.2019 Linda Lähdeniemestä kunnanhallituksen puheenjohtaja

Kunnanvaltuustossa tarvittiin useampi neuvottelutauko vaalilistojen laatimista varten.
Punkalaitumen kunnanvaltuuston pitkäksi venähtäneessä kokouksessa maanantaina nähtiin kolmen suhteellista vaalia, joiden yhdenkään tulos tuskin noudatteli alkuperäistä käsikirjoitusta. Viimeisessä vaalissa kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin yllättäen keskustan Linda Lähdeniemi.

Valtuuston ”vaalirumba” alkoi heti valtuuston puheenjohtajistoa valittaessa. Keskustan Timo Karunen esitti puheenjohtajaksi Outi Uusi-Kouvoa (kesk.). Sirkka Madekivi (kok.) puolestaan esitti I varapuheenjohtajaksi Harri Lummetta (kok.) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Terttu Routsia (sdp.). Timo Karunen ja vaadittava määrä valtuutettuja pyysivät suhteellista vaalia.


Suhteelliseen vaaliin jätettiin kaksi listaa, joista toisen asettivat demarien, kokoomuksen, perussuomalaisten ja vasemmiston muodostama koalitio, joilla oli takanaan 11 valtuutettua ja toisen keskusta yhdessä sinisten kanssa kymmenellä valtuutetulla. Listojen jättämisen jälkeen kokoontui suhteellisten vaalien lautakunta, johon kuuluivat Timo Karunen, Marju Pihlajamaa (kok.) ja Ville Seppä (sin.). Listat eivät lautakunnalle sinällään kelvanneet, koska Karunen kävi kutsumassa listojen asiamiehet neuvotteluun.


Lopulta demari-kokoomusvetoiselta listalta löytyi yllättäen kärkinimenä keskustan Outi Uusi-Kouvo sekä Harri Lumme ja Terttu Routsi. Keskustan ja sinisten listalla olivat Martti Mölsä (sin.) ja Linda Lähdeniemi. Suhteellisessa vaalissa valtuuston puheenjohtajaksi tuli vertausluvulla 11 Outi Uusi-Kouvo ja varapuheenjohtajiksi Martti Mölsä (vertausluku 10) ja Harri Lumme (vertausluku 5,5).

Koalitioasetelmat säilyivät myös kunnanhallitusta valittaessa. Suurimman vertausluvun 11 sai Sirkka Madekivi. Muut valituiksi tulleet olivat Linda Lähdeniemi (vert.luku 10), Marja Wakkala (sdp.) , Ari Prihti (sin.), Antti Peltomäki (kok.), Sanna Salioja (kesk.) ja Sami Uutto (ps.). Vaalissa keskusta menetti yhden hallituspaikan ja perussuomalaiset puolestaan saivat edustajansa kesäkuun alussa työnsä aloittavassa hallituksessa.


Koalitiokäsikirjoitus himmentyi lopullisesti valittaessa kunnanhallituksen puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa. Valtuuston puheenjohtaja Outi Uusi-Kouvo kysyi valtuustolta, voitaisiinko ajan säästämiseksi kunnanhallituksen vaalissa suurimmat vertausluvut saanut kaksikko eli Sirkka Madekivi ja Linda Lähdeniemi valita suoraan puheenjohtajistoon. Tämä esitys ei saanut kannatusta, vaan kokoomuksen Juha Yli-Parri esitti puheenjohtajaksi Sirkka Madekiveä ja varapuheenjohtajaksi Marja Wakkalaa. Jouduttiin kolmanteen suhteelliseen vaaliin, jossa koalitiot asettivat listat. Toisessa listassa puheenjohtaja-varapuheenjohtajapari oli Sirkka Madekivi ja Marja Wakkala, toisessa Linda Lähdeniemi ja Ari Prihti.


Suhteellisessa vaalissa asetelmat kääntyivät yllättäen niin, että Linda Lähdeniemi ja Ari Prihti saivat 11 ääntä, Madekivi ja Wakkala 10. Näin Linda Lähdeniemi nousi kunnanhallituksen puheenjohtajaksi ja Sirkka Madekivi varapuheenjohtajaksi.

Muut päätökset


Valtuusto käsitteli kokouksessaan myös muita asioita. Se päätti lakkauttaa kunnasta lastentarhanopettajan viran ja muuttaa sen varhaiskasvatuksen erityisopettajan toimeksi. Myös sivistystoimenjohtajan virka päätettiin lakkauttaa.


Kunnan henkilöstöraportti vuodelta 2018 hyväksyttiin, samoin 200 000 euron lainan takaaminen Punkalaitumen Vuokra-asunnot Oy:lle. Teknisen lautakunnan varajäseneksi valittiin Paavo Levomäki.


Valtuusto käsitteli myös viime vuoden tilinpäätöksen. Se hyväksyttiin ja samalla myönnettiin tilivelvollisille vastuuvapaus. Myös tarkastuslautakunnan arviointikertomus hyväksyttiin.

 

Evästeet