Olemme Facebookissa!

16.08.2018 Seitsemän lammasta susien saaliiksi Palojoella

Ari Prihti keräsi tiistaiaamuna edellisyönä tapetut lampaat odottamaan eläinlääkärin tarkastusta. 2–3 sutta vieraili lammaslaitumella kahtena peräkkäisenä yönä.
– Ensimmäinen kuvitelma oli, että kuolleita lampaita on vain yksi mutta nopea kierros laitumella paljasti yhteensä seitsemän tapettua eläintä, kertaa lampuri Ari Prihti maanantai-illan tapahtumia Palojoella. Lammaskatraan kimppuun oli käynyt jäljistä päätellen kahdesta kolmeen sutta.

Tapetuista lampaista viisi oli emolammasta eli uuhta ja kaksi karitsaa. Suurin osa lampaista oli ainoastaan tapettu. Ensimmäisen yövierailun jäljiltä löytyi syötynä vain yksi lammas, seuraavana yönä sudet kävivät paikalla uudestaan ja söivät toisen edellisyönä tappamistaan lampaista.


Paikalla käyneet Punkalaitumen riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilöt löysivät laitumelta suden jälkiä. Tapahtuneesta on tehty ilmoitus poliisille.


Ari Prihti arvioi suden vierailusta aiheutuneet vahingot yli tuhannen euron suuruisiksi. – Voi sanoa, että taas meni parhaasta päästä, kun noin monta hyvää emolammasta kuoli. Valtio korvaa vahingon mutta minulle riittäisi, ettei tällaista tapahtuisi.


– Oli se tietysti järkyttävää. Karitsat Liinu ja Tiinu makasivat syötyinä. En minä niitä suden ravinnoksi kasvattanut, Prihti harmittelee.


Edellisen kerran susi tappoi Prihtin lampaita toukokuussa 2015. Silloin laitumelta löytyi peräti 23 tapettua lammasta. Lampuri ei silti halua lietsoa susivihaa. – Susia saa olla mutta niiden vahinkoihin pitäisi voida puuttua muullakin kuin rahalla. Ei niiden paikka ole täällä asutuksen liepeillä, vaan salojen korpimailla.


Susia liikkuu Punkalaitumella


Susien määrä on läntisessä Suomessa kasvanut viime vuosina tuntuvasti. Luonnonvarakeskuksen mukaan alueella arvioidaan olevan 108–122 sutta. Aiempi kanta-arvio oli 70–80 yksilöä.


Susilaumojen määrä Länsi-Suomessa on kaksinkertaistunut vuodesta 2016 lähtien ja uusia reviireitä on syntynyt pesiville pariskunnille, joiden ympärille myös susilaumat muodostuvat.


Havaintojen määrä on tänä vuonna moninkertaistunut myös Punkalaitumella. Erityisesti niitä on tehty Punkalaitumenjoen eteläpuolisilla alueilla. Sudet ovat liikkuneet myös asutuksen tuntumassa. Viimeisimmät havainnot keskipitäjällä on tehty sunnuntaina ja tiistaina keskellä asutusta.


Komisario Pauli Pitkäkoski Sisä-Suomen poliisista korostaa, että taajamassa tai pihapiirissä havaitusta suurpedosta (susi, karhu, ilves) tulee aina ilmoittaa 112:een. Muista havainnoista puolestaan voi ilmoittaa Punkalaitumen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöille.


Myös koiranomistajien on syytä pitää mielessä susien liikehdintä paikkakunnalla. Erityisesti metsästyskauden alkaessa koiria liikkuu vapaina metsissä. Näitä jää vuosittain useita susien saaliiksi.

 

Evästeet