18.04.2019 Punkalaidunnettiin Pietarinaukion täydeltä
Metsärannan Lihan makkarat ja Eino Kokon valmistama hernekeitto tekivät kansanjuhlassa hyvin kauppansa. Makkarajono oli jossain vaiheessa niin pitkä, että grillimestarina toimineen Janne Uusi-Kämpän avuksi riensi makkaroita kääntelemään Kari Lehtiö. Yhteisöllisyys näytti voimansa.
Naisleijonat myivät muurinpohjalettuja ja kahvia. Neljä lettupannua oli ahkerassa käytössä koko juhlan ajan. Lion Mervi Moilanen kertoi tuotoilla autettavan paikallisia lapsia, jotka eivät pääse kesäretkille muiden lasten tavoin. 4H-yhdistyksen nuoret Siiri Suonpää, Vilhelmiina Vierjoki ja Alina Niemelä tekivät lapsille kasvomaalauksia ja huolehtivat, että pomppulinnassa pomppiminen sujuu sutjakasti. Punaisen Ristin paikallisosasto ja Punkalaitumen Osuuspankki esittelivät toimintaansa. Yhteisöllisyyttä parhaimmillaan.
Apteekista saa monenlaista ”troppia” ja apteekkaria tarvitaan, kuin puuseppää vanhassa laulussa, totesivat Reijo Rantanen ja Tarmo Karhunen, jotka soittelivat 110-vuotiaan apteekin kunniaksi Karhusen sanoittaman ”Apteekin asioita”. Viulistisisarukset Hanna-Mari ja Henriikka Varpula tunnelmoivat omassa esityksessään muun muassa Leif Wagnerin tunnetuksi tekemän Romanssin sävelin.
Punkalaidun vuonna 2025
Pietarinaukiolla pohdittiin myös tulevaisuutta. Punkalaitumen näkymiä keskustelupaneelissa pohtivat Fountain Park Oy:n varatoimitusjohtaja Tuomo Lähdeniemi, kunnanjohtaja Tuija Ojala, Tule kotiin -hankkeen vetäjä Hanna-Mari Kamppikoski, Punkalaitumen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Laura Jonkka sekä nuorisovaltuuston edustajana Markus Nihti.
Keskustelun pohjana käytettiin Fountain Parkin Punkalaitumen kunnalle laatimaa kuntalaisia osallistavaa kyselyä, johon vastasi kolmisensataa ihmistä. – Tuloksista nousivat esiin yhteisöllisyys ja osallisuus. Nehän näkyvät täällä kansanjuhlassakin. Tehty kysely oli vain pieni alku sille, miten ihmisten ääntä voidaan kunnassa jatkossakin kuulla, totesi Tuomo Lähdeniemi.
Tuija Ojala nosti tulevaisuuden osalta keskeisinä asioina esiin lisäksi luonnon ja jopa paikkakunnan vahvan peurakannan. Myös kunnan markkinointiin pitää panostaa. Paikallinen yrittäjyys, kuten apteekki ja paikallislehti, on Ojalan mukaan vahvuus.
Punkalaitumen Yrittäjien puheenjohtaja Laura Jonkka kehotti käyttämään oman pitäjän palveluita. Hän muistutti kehoituksen koskevan myös paikallisia yrittäjiä puolin ja toisin.
Tulevaisuuteen satsauksina nähtiin myös rakenteilla oleva uusi koulu sekä päiväkoti. – Kunnan vahvuus on, että panostamme lapsiin ja nuoriin. Seinien lisäksi on satsattava myös sisältöön.
Hanna-Mari Kamppikosken vetämän Tule kotiin -hankkeen positiivisuuden pohjalta mietittiin myös sitä, miten punkalaitumelaisuutta voi ohjata myönteisempään suuntaan.
– Elämä on liian lyhyt siihen, että moititaan itseään tai kotiseutua, muistutti Hanna-Mari Kamppikoski.
Tuija Ojala myönsi, että punkalaitumelaiset ovat huonoja kehumaan itseään. Luonteenpiirteeksi samaa kuvaili myös Laura Jonkka. – Kannattaisi tajuta, että hyvät asiat eivät ole keneltäkään pois. Tänne on hyvä tulla ja täällä on hyvä olla. Kehutaan ja kiitetään,nostetaan positiiviset asiat esille. Kehutaan itseämme jopa maailmalla.
Kaikki keskustelijat olivat samaa mieltä siitä, että vuonna 2025 Punkalaidun on edelleen itsenäinen kunta. Tuomo Lähdeniemi korosti yrittäjyyden merkitystä elinvoiman ylläpitämisessä. Myös Fountain Parkin ”Paras mahdollinen Punkalaidun vuonna 2025” tuloksissa vahvasti esiin nousseen liikuntamahdollisuuksien merkitys huomioitiin.
– Punkalaitumelta pitää lähteä muualle, jos haluaa opiskella. Silti luulen, että monilla lähtevillä olisi halu palata kotiin, tuumi Markus Nihti.
Keskustelupaneelin jäljiltä syntyi myös uusi käsite, jonka Tuomo Lähdeniemi lanseerasi. Se on otsikossakin mainittu Punkalaiduntaminen. 110-vuotiaan paikallislehden entiseltä kesätoimittajalta sana on mahtava oivallus.