Olemme Facebookissa!

20.07.2023 Moottorien pärinää Lintukankaan radalla

Varikkoalueella riitti vilskettä, kun kuskit valmistautuivat näytösajoon.
Lauantaina 15.7. Punkalaitumen Moottorikerho järjesti Classic Motocross näytösajon Lintukankaan motocross-radalla. Tapahtuma oli Moottorikerhon 60-vuotis tapahtuma, sillä ensi kertaa kyseisellä radalla ajettiin 60 vuotta sitten.

– Tapahtuma on eräänlainen muistoajo eli ajamme 60-70 -luvun pyörillä. Mukana on paljon kuskeja, jotka ovat ajaneet silloin 70-luvulla. Esimerkiksi itse ajoin samalla Maico 250cc pyörällä, jolla olen ajanut 70-luvulla,  Jari Lintukangas kertoo.


Useampi 30 mukana olleesta kuskista olivat, jotka ovat ajaneet motocrossia jo 70-luvulta lähtien.
Näytösajossa oli kaksi esitystä joissa kummassakin kolme lähtöryhmää. Ensimmäinen ryhmä koostui pääosin 50-, 60-, 70-luvun motocrosspyöristä. Toisessa ryhmässä oli mukana hieman uudempia 70-luvun loppupuolen sekä 80-luvun pyöriä. Kolmas ryhmä oli sivuvaunullisten motocrosspyörien ryhmä. Mukana oli myös naismönkijäkuski.


Näytösajon johtajana toimi Pentti Ojala ja järjestelyistä vastasi Punkalaitumen Moottorikerho.

Katsojia riitti


Vihtori Härmä oli tullut Laitilasta isänsä kanssa katsomaan näytösajoa. – En ole ennen ollut katsomassa motocrossia, mutta tosi kivaa on ollut, Vihtori kertoo.


Erityisesti nuoren miehen mieleen ovat olleet crossipyörät, joita hän on käynyt varikkoalueella ihastelemassa. – Kyllä täällä helposti menee koko päivä näytösajoja katsellessa, Vihtori toteaa.


Katsojia oli tapahtumaan saapunut kiitettävä määrä, arvion mukaan noin puolituhatta. – Porukkaa on tullut hyvin paikalle ja sääkin suosii meitä. Tapahtuma veti paikalle myös noin satakunta matkamotoristia.Mahtavaa, että hienolla ja tunnelmallisella Taikayöntiellä liikkuu paljon motoristeja, Lintukangas toteaa tyytyväisenä.

Valtavaa kehitystä


Motocross on lajina kokenut valtavaa muutosta siitä millainen se oli, kun ensimmäiset ajot ajettiin Lintukankaan radalla. – Tämän päivän laji on tosi erilainen kuin 60 vuotta sitten. Kehitystä on tapahtunut valtavasti pyörien tekniikassa. Suurin muutos varmasti on jousituksessa. Lisäksi moottorit ovat nykyään vesijäähdytteisiä ja huomattavasti tehokkaampia kuin ennen. Nykyään rungot valmistetaan myös alumiinista, Lintukangas luettelee tekniikan kehitystä.


Tapahtumassa oli puffetti, josta nälän yllättäessä oli mahdollisuus ostaa makkaraa, kahvia, pullaa sekä virvoitusjuomia riittävän nesteytyksen takaamiseksi kuumana kesäpäivänä.


Uusi perinne?


Nähdäänkö motocrossia vielä tulevaisuudessa Punkalaitumella? Siihen miehet eivät vielä varmuudella osaa vastata, mutta onnistunut tapahtuma on antanut käsityksen mitä järjestäminen vaatii. – Katsellaan loppuvuodesta tulisiko tästä perinne. Kaikki järjestelyt onnistuivat hyvin ja ensi kerralla olisi taas helpompi järjestää, kun tietää miten kaikki lupa-asiat ja muut hoituvat, Lintukangas ja Ojala pohtivat.


Miehet haluavat vielä kiittää onnistuneen tapahtuman mahdollistajia. – Kiitos maanomistajille, jotka mahdollistivat onnistuneen tapahtuman. Erityiskiitos Petteri Salmelalle. Suurin osa radasta on hänen maillaan ja hän on osallistunut tosi paljon radan rakentamiseen ja siitä syntyneisiin kustannuksiin. Petteri haluaakin jatkaa siitä, minkä hänen pappansa Kalle Marttila 60 vuotta sitten aloitti. Kiitos myös Metsärannan Liha Oy ja Arvo Marttila loistavasta yhteistyöstä, sekä tietenkin iso kiitos talkooporukalle.

 

Reilun kahden viikon päästä on tiedossa lisää moottorien pärinää, kun Huittisissa kilpaillaan moottorikerhon/UA:n järjestämässä jokamiesluokan kilpailussa. – Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina kilpaillaan Huittisissa kansallisessa jokkiskilpailussa, jossa on yhteensä viisi luokkaa, Lintukangas ja Ojala kertovat.


Punkalaitumen Moottorikerho/UA on järjestänyt perinteisesti kerran vuodessa jokamiesluokan kilpailun, mutta nyt koronan takia kilpailu on jäänyt muutamana vuonna järjestämättä. Tänä vuonna autourheilun huumasta päästään kuitenkin pienen tauon jälkeen taas nauttimaan.


 

Evästeet