Olemme Facebookissa!

24.08.2023 Punkalaitumen terveysasema Pirhan lakkautuslistalla

Punkalaitumen terveysasema on yksi niistä 18 terveysasemasta, jotka Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkoa suunnittelevat virkamiehet näkisivät lopetuslistalla.
Aluehallitus käsitteli maanantaina ensimmäistä osaa ehdotuksesta palvelujen verkostoksi Pirkanmaalle ja lähetti sen kuulemiskierrokselle. Suunnitelma on herättänyt runsaasti huomiota ja keskustelua. Punkalaitumen terveysasema on yksi 18 terveysasemasta, jotka suljettaisiin suunnitelman toteutuessa vuoteen 2035 mennessä.

Lausuntokierroksella hyvinvointialueen valiokunnat, jaostot, vanhus- ja vammaisneuvostot sekä nuorisovaltuustot pääsevät antamaan lausuntonsa asiasta. Lisäksi Pirkanmaan hyvinvointialueella järjestetään kuusi asukastilaisuutta aiheesta. Samoin keskustellaan aluehallituksen mukaan alueen kuntien ja järjestöjen kanssa.


Aluehallituksen mukaan palveluja koskeva huoli on ymmärrettävä ja keskustelu vaihtoehdoista jatkuu siihen asti, kunnes päätöksiä tehdään. Suljettavien toimipisteiden tilalle on tavoitteena saada hyvät ja kattavat liikkuvat palvelut. Liikkuvaa palvelua voi olla esimerkiksi viikoittain kunnan alueelle jalkautuva lääkärin tai hoitajan vastaanotto. Myös kotisairaala laajenee.


Uudistustarvetta on perusteltu sillä, että Pirkanmaalle halutaan taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävällä pohjalla olevat palvelut. Tiedotteessa johtavat luottamushenkilöt perustelevat tarvetta palvelurakenteen muutokselle.


– Valtion maksama rahoitus hyvinvointialueelle tulee vuodeksi kerrallaan. On tärkeää uudistaa toimintatapoja ja palveluita, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvin riittävät palvelut pirkanmaalaisille, toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen (kok.).


Varapuheenjohtaja Hanna Laine (sdp.) korostaa uudistuksessa erityisesti mahdollisuutta edistää turvallisia työyhteisöjä sekä liikkuvien palvelujen korvaavaa merkitystä. – Alueilla, joilla palvelupisteitä suunnitellaan vähennettävän, toimii tulevaisuudessa liikkuvat palvelut. Myös kotiin tuotavia palveluja ja kotisairaalaa kehitetään.


Aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja Jouni Sirén (vas.) muistuttaa, että palvelujen verkostosta tehty selvitys on vasta valmistelijoiden esitys. – Nyt alkaa laaja keskustelukierros. Toivottavasti pirkanmaalaiset asukkaat, päättäjät ja hyvinvointialueen henkilöstö osallistuvat aktiivisesti tilaisuuksiin ja kokouksiin ja kertovat mielipiteensä.


Lopullisia päätöksiä palveluverkosta tehdään loppuvuodesta.


Hyvinvointialueella on valmisteltavana myös toinen verkoston kokonaisuus, joka käsittää muun muassa lasten, nuorten ja perheiden palvelut, suun terveydenhuollon, ikäihmisten asumispalvelut, pelastuslaitoksen palveluverkoston ja palvelutason sekä mielenterveys- ja päihdeongelmaisten palvelut. Tätä kokonaisuutta käsitellään syys-lokakuun vaihteessa.

18 terveysasemaa, seitsemän vuodeosastoa


Pirkanmaan hyvinvointialueen virkamiesjohto julkaisi suunnitelman palveluverkosta viime viikon keskiviikkona vain pari päivää aluevaltuuston kokouksen jälkeen. Suunnitelman ajatuksena on muokata palveluverkkoa vuodeosastojen ja terveysasemien osalta vuoteen 2035 tultaessa.


Vaikka suunnitelmissa puhutaan tiettyjen terveysasemien jatkoselvittämisestä, käytännössä jatkoselvitys tarkoittaa toimintojen lopettamista. Punkalaitumen terveysaseman lisäksi lakkautusuhka koskee terveysasemia Ruovedellä, Juupajoella, Vesilahdessa, Ikaalisissa, Urjalassa ja Kihniössä. Lisäksi listalla ovat kaksi terveysasemaa Pälkäneellä, Lempäälän Kuljun, Sastamalan Mouhijärven, Ylöjärven Kurun ja Kangasalan Ruutanan, Sahalahden ja Vatialan terveysasemat. Tampereelta oltaisiin lakkauttamassa kolmeterveysasemaa.


Vuodeosastoja suunnitelmassa vähennettäisiin seitsemällä.


Vuodelle 2035 tavoitteeksi asetettiin, että jopa noin 60 prosenttia vastaanottokäynneistä hoituu digitaalisesti ja työikäisten sosiaalipalveluissa noin 40 prosenttia. Digiklinikka aloittaa vuonna 2024. Poistuvia palveluita korvattaisiin niin sanotulla liikkuvalla palvelulla.

Kylmää kyytiä


– Tosi, tosi kylmää kyytiä. Tietysti asiasta järjestetään lausuntokierros, mutta kyllä suunnitelmat tuntuvat sellaisilta, ettei niihin taida voida vaikuttaa. Tietysti me yritämme vielä oman terveysaseman puolesta vaikuttaa ja toimia, sanoo kunnanjohtaja Tuija Ojala.


Terveysaseman lakkauttaminen on iso, eikä ollenkaan myönteinen asia punkalaitumelaisille. – Meillä on paljon esimerkiksi ikäihmisiä, jotka sitten joutuisivat entistä enemmän liikkumaan Kela-kuljetuksilla. Mikäli liikkuvat palvelut kehittyisivät ja korvaisivat terveysaseman toiminnot ja samalla yksityinen palveluverkko parantuisi paikkakunnalla, homma voisi tietysti pelittääkin. Mutta kyllä tämän hetken tunnelmat ovat sellaiset, että tilanne on surkea.


Ojala huomioi myös, että koko eteläinen Pirkanmaa eli Punkalaidun, Urjala ja Vesilahti ovat jäämässä ilman terveysasemaa, mikäli hyvinvointialueen suunnitelma toteutuu. Se tulee jättämään ison maantieteellisen tyhjiön palveluille.


– Ei suunnitelman sisältö hirveänä yllätyksenä tullut, mutta ajoitus oli mielestäni todella huono. Edes aluevaltuutetuille tai aluehallituksen jäsenille ei jäänyt aikaa valmistautua. Kyllä tämä mielestäni kertoo myös byrokratiasta eli virkavaltaisuudesta, Tuija Ojala sanoo.

 

Evästeet