Olemme Facebookissa!

29.02.2024 Verotietoa ja luonnonhoitoinfoa metsäillassa

Mari Lilja kertoi talousmetsien luonnonhoidon keinoista Punkalaitumen Osuuspankilla järjestetyssä Metsäillassa.
Talousmetsien luonnonhoidosta ja metsäverotuksesta puhuttiin Punkalaitumen Osuuspankilla torstaina 22. helmikuuta pidetyssä metsäillassa. Metsäillan järjestivät Metsäkeskuksen hallinnoima Vauhtia talousmetsien luonnonhoitoon Pirkanmaalla -hanke ja Punkalaitumen Osuuspankki.

Metsäillan avasi Punkalaitumen Osuuspankin toimitusjohtaja Hannu Juhe, joka kävi läpi OP Ryhmän näkemyksiä metsäsektorin suhdanteesta. Juhen mukaan metsäteollisuuden puunkäytön arvioidaan kasvavan tänä vuonna kaksi prosentti. Yksityismetsien hakkuut kasvavat puolestaan viisi prosenttia ja samalla kasvaa myös bruttokantorahatulo metsänomistajille.


Talousmetsien luonnonhoidosta puhui Mari Lilja. Hän korosti, että luonnonhoidollista näkökulmaa voi talousmetsissä toteuttaa pienillä teoilla, jotka eivät käy metsänomistajan lompakon päälle. – Eri toimien vaikutukset näkyvät sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.


Luonnonhoidon keinoja ovat muun muassa säästö- ja lahopuiden sekä suojatiheikköjen jättäminen metsään, arvokkaiden luontokohteiden säästäminen sekä sekapuuston suosiminen talousmetsässsä.


Metsäveroasioita kävi läpi tuttuun tapaan Matti Äijö. Metsäveroilmoitus jätetään Omaverossa sähköisesti, mutta verottajalle on edelleen mahdollista jättää myös ilmoitus paperilla.


– Kun maamme metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta ja kolmannes metsänomistajista on yli 70-vuotiaita, on sanomattakin selvää, että kaikki metsänomistajat eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluita, tai heillä ei ole taitoa käyttää niitä, Äijö totesi.


Yleispätevänä ohjeena Äijö muistutti, että tärkeintä metsäveroasioissa on valmistautuminen. Kuitit siis kannattaa pitää järjestyksessä ja selvillä.


– Muistutan siitäkin, että vaikka metsästä ei olisi vuoden aikana tuloja, menoja on taatusti. Ne kannattaa ilmoittaa verottajalle ehdottomasti, opasti Matti Äijö.

 

Evästeet