Olemme Facebookissa!

29.09.2016 Mäenpään työväentalo on harvinaislaatuinen

Mauri Multanen otti Suomen Kotiseutuliiton rakennustutkija Johanna Hakasen ja Kansantalojen liiton toiminnanjohtaja Riku Aholan kainaloonsa Mäenpään työväentalon pihamaalla. Taloa esittelemässä olivat myös Irma Rantanen ja Jouko Mäkelä.
Suomen Kotiseutuliiton rakennustutkija Johanna Hakanen tutustui Mäenpään työväentaloon perjantaina 16.9. Kotiseutuliitto on ollut tukemassa työväentalolla toteutettuja korjaustoimenpiteitä.

– Aivan äärettömän hieno rakennus ja omalla laillaan harvinaislaatuinen. Iso ja komea, ihasteli Johanna Hakanen kiertäessään vuonna 1908 valmistunutta työväentaloa. Taloa esittelivät Jouko Mäkelä ja Mauri Multanen sekä Irma Rantanen.


Erityisesti Hakanen kiitteli sitä, että Mäenpään työväentalolla on säilynyt vanhan rakennuksen henki. – Saman ikäisiä työväentaloja on kyllä säilynyt mutta ei tässä koossa. Yleensä taloja on myöhemmin laajennettu ja muuteltu. Tämä on säilynyt alkuperäisessä asussaan.


– Kunnioitan työtä, jota talon eteen tehdään. Se on valtavan hienoa tekemistä. Olen myös täynnä toivoa, että paikallisista yhdistyksistä löytyisi niitä, jotka jatkossakin huolehtisivat talosta ja astuisivat talon kynnyksen yli, Hakanen vetosi.


Hän muistutti, että seurain- ja työväentalot ovat eurooppalaisessa mittakaavassa ainutlaatuinen osa rakennusperintöä. – Niitä löytyy vain Skandinavian maista, ei juuri muualta Euroopasta.


Jouko Mäkelän mukaan Mäenpään työväentalolla on Suomen Kotiseutuliiton avustuksella tehty sekä sisä- että ulkoremonttia. – Salin lattiat on vahakäsitelty, katolle laitettu palotikkaat ja sadevesikouruja uusittu. Ovia on kunnostettu, talo maalattu ja lahonneita lautoja uusittu ulkovuoresta.


Tällä hetkellä Mauri Multanen kunnostaa työväentalon ikkunanpuitteita. – Se on melkoinen urakka. Osa ”pokien” alaosista on lahonnut ja ne pitää uusia, Multanen kertoo.


Samaan aikaan Johanna Hakasen vierailun kanssa Mäenpään työväentalolla poikkesi Kansantalojen liitto ry:n toiminnanjohtaja Riku Ahola. Kansanarkiston hallituksen jäsenenä hän otti vastaan vanhoja Punkalaitumen Työväenyhdistyksen arkistoja sekä vanhaa kirjallisuutta, jota työväentalon kirjastosta löytyy laidasta laitaan. – Paljon on tietysti aatteellisia teoksia mutta myös voimakkaasti uskonnollista kirjallisuutta löytyy, kertoo Jouko Mäkelä.

 

Evästeet