Kasvukausi on taittumassa kohti sadonkorjuuta. Tällä hetkellä pelloilla kaivattaisiin ennen kaikkea poutaa. – Tappiomielialaa ei kannata lietsoa. Nyt ollaan elokuun puolivälissä ja aikaa sadon korjuulle on hyvin. Hätää ei siis ole, mutta kyllä tässä poutaa tilaillaan ja aurinkoisia kelejä, sanoo palvelupäällikkö Sari Hiltunen Etelä-Suomen Pro Agriasta.
Samaa mieltä on maanviljelijä Heikki Juhe, joka aloitti sadonkorjuun jo heinäkuun puolivälissä nurminadan puinnilla. Viime viikon poutapäivinä hän sai puitua ruisvehnän ja osan syysvehnästä.
– Aikaista ohraakin koitin saada pois, koska näille pelloille on kylvetty myös nurminata, mutta paljon jäi vielä kesken. Syysviljat ja aikainen ohra valmistuivat ikävästi samaan aikaan, eikä 80 hehtaaria puida aivan lyhyellä poudalla, Juhe sanoo.
Ruisvehnän satoa hän pitää hyvänä. – Tai sanotaanko olosuhteisiin nähden hyvänä. Ruisvehnä talvehti syysvehnää paremmin. Syysvehnän sato jää heikoksi ja on rehulaatua. Vehnää kiusasi rouste ja keväällä olisi pitänyt tulla enemmän vettä. Ohraan olen olosuhteisiin nähden tyytyväinen.
– Nyt toiveissa olisi pidempi poutajakso, ainakin viikko, jotta saisin syysviljat ja ohran puitua. Myöhäisen kauran ja kevätvehnän valmistuminen on vielä kesken eli sitä joutuu odottelemaan jonkun aikaa. Poutaa kaivattaisiin myös syysviljojen kylvön kannalta, jotta maa kuivuisi. Tarkoituksenani on kylvää syysviljoja. Se on myös omanlaistaan riskienhallintaa maataloudessa.
Viime viikon keskiviikkona Heikki Juhe pui Oriniemen peltolakeuden laidalla ruisvehnää. Innokkaina apulaisina puimurin ohjaamossa olivat myös pojat Joel (6v.) ja Luukas (4v.). Molemmat pojat ottivat tuntumaa puimurin ajamiseen isän sylissä.
– Pojat ovat innokkaasti mukana, ja varsinkin Luukasta koneet kiinnostavat. Jos isoveli lähtee äidin kanssa harrastuksiin, tulee nuorempi mielellään isän kanssa puimaan.
Heikki Juhe seuraa kaiken aikaa myös viljojen hintaa. – Kesän aikana hinnat ovat tulleet alas ja rehuohran hinta on aivan onneton. Jotkut isommat ostajat tarjoavat sopimuksia, joilla hinnan voi kiinnittää ja kiinnitetyt hinnat ovat vähän parempia. Itsekin olen osan syksyllä puitavista viljoista kiinnittänyt jo etukäteen.
Suuria vaihteluita
Sari Hiltunen Etelä-Suomen Pro Agriasta kertoo, että puinteja on vähitellen käynnistelty Pirkanmaalla. – Syysviljoja, kuminaa ja nurmikasveja on jo korjattu. Nyt katsotaan, kauanko poutia joudutaan odottamaan. Parisen viikkoa voi mennä helposti, ennen kuin puinnit kunnolla alkavat.
Kulunut kasvukausi on pitänyt sisällään monenlaista haastetta peltokasveille. – Keväällä oli takatalvea, alkukesästä todella kuivaa. Kuivuus vaikutti kasvustossa versojen määrään ja leikkasi huippusatoja.
Heinäkuun aikana tilanne on korjaantunut. Sateita ei kuitenkaan enää kaivattaisi, jotta sato saataisiin talteen mahdollisimman hyvälaatuisena ja pienin kustannuksin.
Heinäkuun kuurosateet ovat kohdelleet eri alueita eri tavoin. Punkalaitumellakin sademäärät ovat vaihdelleet merkittävästi lyhyelläkin välimatkalla.
– Sen vuoksi on vaikea tässä vaiheessa ennustaa lopputulosta. Multavilla mailla rehevät ja korkeat kasvustot ovat saattaneet lakoontua kovassa sateessa. Lämmin ja kostea keli puolestaan synnyttää tähkäidäntää ja suosii erilaisia homeita viljoissa.
Tällä viikolla sää on poutaantunut ja toistaiseksi näyttää siltä, että puintitöihin jälleen päästään. Poutakauden ennustetaan jatkuvan ensi viikon puolelle. – Katsoin juuri pidemmän aikavälin ennustetta ja se näyttää ikävän epävakaiselta. Puintikaudesta tulee haastava, jos kuurosateita saadaan tämän tästä ja kasvustot pysyvät kosteina koko ajan, sanoo Sari Hiltunen.
» Takaisin arkistoon