Olemme Facebookissa!

04.05.2018 Jotta ymmärtäisimme

Mäenpään työväentalon vappujuhlassa sadan vuoden takaista sisällissotaa käsiteltiin vailla poliittisia intohimoja. Ihmisen pitää kysyä "miksi?", jotta hän ymmärtää menneisyyttä, vaikka ei kaikkia tekoja hyväksyisikään.

Mäenpään työväentalolla vappujuhlassa käsiteltiin sadan vuoden takaista sisällissotaa. Veristä ja kansakuntaa vuosiksi jakanutta tapahtumasarjaa ei politisoitu, jaettu osapuolia hyviin ja pahoihin, vaan analyyttisesti pohdittiin sodan syitä, tapahtumia ja seurauksia. Kenenkään kuulijoista ei tarvinnut tuntea pistoa sydämessään esi-isien ollessa ”väärällä puolella”.


Mäenpään vappujuhla henki omalla laillaan sovintoa ja ymmärrystä. Sosiaalipsykologi Tapio Kangasniemi muistutti sodan traumojen häviävän vain, jos osataan kysyä ”miksi?”. Tekoja ei tarvitse hyväksyä, mutta niitä on hyvä ymmärtää. Molemmista sodan osapuolista löytyi henkilöitä, jotka syyllistyivät rikollisiin tekoihin. He saattoivat olla ”sietämättömän tavallisia ihmisiä”, kuten Heikki Paloheimo kuvaili.


Mikrohistorian näkökulma, joka jo pidemmän aikaa on ollut historiantutkimuksen lempilapsi, on hyvä työkalu myös sisällissodan tutkimiseen. Se paljastaa perinteisistä käsityksistä poiketen usein uusia motiiveita yksilöiden valintoihin ja toimintaan sata vuotta sitten. Kaiken selittäminen aatteella tai politiikalla on karkea pelkistys, joka antaa väärän kuvan sisällissodan ajan ihmisten valinnoista.


Kansakunta, joka ei tunne menneisyyttään, on tuomittu toistamaan sen. Siksi on hyvä, että vaikeista ja traumaattisistakin menneisyyden tapahtumista osataan puhua.

 

Evästeet