Olemme Facebookissa!

05.01.2017 Valoja ja varjoja

Suomi 100 -juhlavuoteen siirrytään presidentti Niinistön sanoin "varjojen maailmassa". Presidentin uudenvuodenpuheen sanoma sisälsi paljon ajatuksia, joita juhlavuonna kannattaisi pysähtyä ajattelemaan.

Uusi vuosi 2017 otettiin jälleen juhlavasti vastaan. Edessämme on Suomi 100 -juhlavuosi, joka näkyy ja kuuluu monin tavoin seuraavien 12 kuukauden aikana. Sadan vuoden merkkipaalu ansaitsee arvoisensa huomion.


Viime aikaisten tapahtumien perusteella ei ole vaikea ennustaa, että Suomi 100 -juhlavuotta tullaan viettämään tilanteessa, jossa tarjolla on sekä valoja että varjoja. Sama ilmiö koskettaa koko läntistä viitekehystämme Eurooppaa, jossa ratkaistavana on monia akuutteja ongelmia.


Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi uudenvuoden puheessaan, että siirrymme juhlavuoteen ”varjojen maailmassa”. Tällä hän viittasi kansainvälisen ilmapiirin kiristymiseen ja etenkin terrorismiin, joka on tuonut pahan keskellemme.


Niinistön puhe oli ehkä hänen virkakautensa tähän asti paras uudenvuodenpuhe. Presidentti nosti esiin historiamme synnyttämiä arvoja mutta samalla hienovaraisesti patisti myös tarkastelemaan omaa asennoitumistamme yhteiskunnan jäsenyyteen. ”Sinä voit hyvin kun kukaan ei voi pahoin. Siis auta, minkä voit.” tai ”Tunne kohtuudella vastuusi, edes omasta itsestäsi. Siis tee, minkä kykenet.” ovat molemmat puhuttelevia viestejä, kunhan niitä pysähtyy ajattelemaan.


Yksilöllisyyttä, jopa suoranaista itsekeskeisyyttä, korostavana aikakautena olisi hienoa, jos me suomalaiset juhlavuotenamme löytäisimme entistä enemmän yhteisvastuullista asennetta. Auttaisimme, minkä voisimme ja tekisimme, minkä kykenisimme. Menneisyyteen ei aina kannata tuijottaa mutta tässä kohtaan on sanottava, että presidentti Niinistön tarjoama resepti on se, jolla me suomalaiset olemme vaikeina aikoina selvinneet.

 

Evästeet