Olemme Facebookissa!

10.08.2017 Satonäkymiä

Kylmä ja kostea kesä tekee satonäkymistä epävarmoja.

Loppukesä ja alkava syksy tarkoittavat pelloilla, metsissä ja puutarhoissa monipuolista sadonkorjuun aikaa. Pitkin kesää kasvua on seurattu ja arvuuteltu, millainen sadosta tulee.


Tällä hetkellä tilanne peltoviljojen korjuun osalta näyttää kysymysmerkiltä. Varmaa on, että puintitöihin pääsy siirtyy tavanomaisesta aina elokuun loppupuolelle. Tulevat kelit vaikuttavat satoon ja sadonkorjuun alkuajankohtaan paljon.


Viime sunnuntain kaltaisia rankkasateita pellot eivät enää missään tapauksessa kaipaa. Jo nyt tiedetään esimerkiksi se, että kulunut kesä on ollut viileämpi kuin monien muistama katovuosi 1987. Tuolloin puintitöitä tehtiin vielä lokakuulla, pellot ja vilja olivat märkiä ja osa sadosta jäi korjaamatta.


Maatalousyrittäjyyden nykyiset taloushaasteet tiedostaen huono viljavuosi ja kosteat korjuuolosuhteet olisivat sananmukaisesti hallaa. Punkalaitumella maatalous on edelleen merkittävä elinkeino. Sen vuoksi syksystä toivoisi keleiltään kesää huomattavasti parempaa.


Puutarha- ja metsämarjat sen sijaan ovat kasvaneet kesän aikana suotuisasti. Mustikkaa on paikoin runsaasti ja herukkapensaat notkuvat marjoista. Sienistä metsistä löytyy jo kantarellia. Tätä satoa voidaan siis korjata hyvillä mielin.

 

Evästeet