Olemme Facebookissa!

15.08.2019 Jahtikausi käynnistyy

Syksyn metsästyskausi on alkamassa. Erityisesti metsästäjillä riittää työtä peurakannan harventamisessa. Oman värinsä kauteen tuovat paikkakunnalla asustavat sudet.

Syksyn metsästyskausi on käynnistymässä. Kyyhkysjahti alkoi viime viikolla ja ensi viikon tiistaina alkaa sorsalintujen metsästys. Alkukauden jahtiin lähtijöitä on syytä tälläkin kertaa muistuttaa hyvistä metsästystavoista, sillä esimerkiksi puimattomia viljapeltoja on runsaasti. Niille ei ole syytä lähteä saaliin perässä ”krompsimaan”.


Todenteolla metsästyskausi pyörähtää käyntiin syyskuun alussa. Silloin alkaa muun muassa valkohäntäpeuran metsästys. Punkalaitumella peuraa on tehoverotettu jo useamman vuoden ja kaatoennätyksiä on tehty toistuvasti. Alkavalla peuranmetsästyskaudella edessä ovat todelliset suurtalkoot, sillä peurojen kaatolupia pitäjään on myönnetty yli 2 200 kappaletta. Se on lähes tuplaten viime kauteen verrattuna, jolloin silloinkin edelliset ennätykset lyötiin kirkkaasti.


Valkohäntäpeurojen osalta metsästäjillä onkin melkoinen puhde. Paineet kannan leikkaamiseksi ovat kovat. Monen metsästäjän mieleen saattaa juolahtaa, että peuran osalta kyse on jo jostakin muusta kuin metsästyksestä, sen verran ronskilla kädellä kantaa on kuritettava. Koko pitäjässä peurakaatoja on synnyttävä metsästyskauden jokaisena päivänä useampia, jotta luvan myöntäneen Riistakeskuksen tavoitteeseen päästään. Silloin ei voi pohtia sitä, onko alkukauden vielä täplikäs peuranvasa lihaisa tai eettinen saalis.


Alkavalla kaudella etenkin koirien kanssa metsästävien on otettava huomioon myös suurpedot. Punkalaitumenjoen eteläpuolelle syntyi keväällä susireviiri pentuineen ja näistä susista on kesän mittaan tehty runsaasti havaintoja. Valveutuneen metsästäjän onkin tarkkaan mietittävä koiransa puolesta, missä ja milloin nelijalkaisen metsästyskaverinsa päästää riistan perään. Toivottavasti konflikteilta susien ja metsästyskoirien välillä vältytään, vaikka todelliset mahdollisuudet niihin ovat alkavalla kaudella olemassa.

 

Evästeet