Olemme Facebookissa!

15.09.2016 Kulttuurimaisema

Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen Punkalaitumella sopisi arvokkaan kulttuuriympäristön tarkempi kartoitus. Edellisestä "inventaariosta" on aikaa runsaasti.

Viime lauantaina vietettiin Euroopan kulttuurimaisemapäivää. Samalla teemana oli myös kotiseutu.

 

Punkalaitumella valtakunnallisestikin arvokkaaksi luonnehdittu kulttuurimaisema muodostuu nauhamaisesta pitäjän keskustasta, Punkalaitumenjokilaaksosta ja sen rantamille vuosisatojen saatossa syntyneestä viljelysmaisemasta.

 

Samainen viljelysmaisema ulottuu Liitsolasta aina Huittisiin asti ja jatkuu sieltä Kokemäenjokea seuraillen kohti Poria. Vallan hyvällä syyllä voidaan puhua siis nimenomaan satakuntalaisesta talonpoikaisesta maalaismaisemasta, josta esiin nousevat kylät ja maatilat, moni vanhoine päärakennuksineen.

 

Yllä kuvailtu maisema nousi 1990-luvulla keskiöön Maisematie-hankkeessa. Sen myötä syntyi Taikayöntieksi ristitty matkailutie. Tästä maisema- ja matkailutiestä kertovat edelleen kyltit teiden varsilla mutta alkuaikojen innostus on muuten hiipunut, eikä tietä ole sen kummemmin ”tuotteistettu”. Punkalaitumen taajamassa on runsaasti vanhaa rakennuskantaa, joka on vaihtelevassa kunnossa. Osaa rakennuksista on vaalittu pieteetillä, osa rapistuu oman onnensa nojassa.

 

Punkalaitumella vanhaa rakennuskantaa on kartoitettu takavuosina mutta ehkä kotoisen kulttuurimaisemamme esiin nostamiseksi päivitys voisi olla jälleen paikallaan. Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen kyseinen inventaario sopisi myös erittäin hyvin paikallisena hankkeena.

Evästeet