Olemme Facebookissa!

15.12.2016 Veli otettaessa

Punkalaitumen kunta joutuu ensi vuonna ottamaan poikkeuksellisen paljon velkaa suunnitteilla olevien Yhteiskoulu-lukion ja päiväkodin rakentamista varten.

Punkalaitumen kunnan velkamäärä on koko 2000-luvun pysynyt erittäin alhaisena maan keskiarvoon nähden. Kun Suomessa kunnilla velkaa on keskimääräisesti tällä hetkellä noin 2 800 euroa asukasta kohti, vastaava luku meillä on alle 800 euroa. Huomattavaa on, että Punkalaidun ei ole joutunut ottamaan ns. syömävelkaa, jota monet maamme kunnista joutuvat ottamaan toimintojensa kustantamiseksi.


Ensi vuodesta alkaen tilanne muuttuu myös meillä. Vuosikymmeneen suurimmat investoinnit, Yhteiskoulu-lukio ja päiväkoti, vaativat tuntuvaa lainanottoa. Tämän vuoksi velkamäärän asukasta kohti arvioidaan nousevan vuonna 2017 vajaaseen 2 200 euroon. Velkamäärä pysyttelee edelleen maan keskiarvojen alapuolella mutta ei poista sitä tosiasiaa, että velka on myös takaisin maksettava.


Veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa, tavataan velasta sanoa. Näinhän se on. Kunnan onneksi korkotaso pysynee tulevinakin vuosina matalana. Muistettava on sekin, että velalla satsataan tulevaisuuteen: lapsiin ja nuoriin. Huonompiakin rahareikiä voisi olla.

 

Evästeet