Olemme Facebookissa!

17.03.2016 Vainovalkeista traktorimarssiin

Maataloustuottajien mielenosoitus ja traktorimarssi Helsingissä osoittaa, että nyt on tosi kyseessä. Kauniiden ja ymmärtävien puheiden lisäksi vaaditaan tekoja viljelijöiden tilanteen parantamiseksi.

Suunnilleen 22 vuotta sitten sytyteltiin Punkalaitumellakin ”vainovalkeita”, joilla maatalousväki ilmaisi huolensa EU-jäsenyydestä. Jossain vaiheessa traktoritkin jyräsivät Helsinkiin ja silloinen valtionvarainministeri Iiro Viinanen oli jälkikäteen varma, että avoimen kapinan syttymiseen ei olisi tarvittu suurtakaan provokaatiota. Kokoomuksesta erottiin julkisilla nimilistoilla, joilla taisi olla sellaisiakin, jotka eivät edes jäsenmaksua olleet maksaneet.


Viime perjantaina maataloustuottajat ajoivat traktoreillaan Senaatintorille osoittamaan mieltään. Sinällään hyvähenkinen tilaisuus osoitti sen, että suomalainen talonpoika ja -nainen ovat nyt tosissaan. Tilojen ahdinko on sen verran suuri, että kuppi on menossa nurin.


Maataloustuotanto on ollut Suomessa jatkuvien leikkausten kohteena koko EU-ajan ja viimeinen pisara oli Maaseutuviraston ”kädettömyys” tukien maksatuksessa. Ajatellaanpa mitä tahansa muuta ammattiryhmää, pienemmätkin leikkaukset tai palkkojen myöhästymiset ovat aiheuttaneet lakkoilua tai ainakin lakolla uhkaamista.


Maataloustuottajien yksi ongelma EU-aikana on ollut tarpeeksi vahvan edunvalvojajärjestön puute. MTK nostaa nyt profiiliaan mutta on edelleen kuin muisto entisistä vahvuuden ajoistaan.


Suomalaisen maataloustuotannon kannalta on ensiarvoista, että tuottajien ”hätähuuto” otetaan nyt tosissaan ja toimenpiteet epäkohtien korjaamiseksi aloitetaan tuotantoketjun kannattavuuden parantamiseksi. Vastuu on myös kaupanalan toimijoilla. Myös heiltä tulisi irrota reilumpi siivu alkutuotannolle.

Evästeet