Olemme Facebookissa!

19.01.2017 Mahdollisuudet huomioitava

Sote- ja maakuntauudistus eivät ole välttämättä ainoastaan uhkia. Ne pitävät sisällään myös mahdollisuuksia.

Lähestyvän sote- ja maakuntauudistuksen ympärille on kasattu erilaisia uhkakuvia pilvin pimein. Maakunnallisesti ajateltuna sote-uudistuksen pelätään vievän terveys- ja hoivapalvelut pienistä kunnista ja niiden keskittyvän Tampereelle. Maakuntauudistuksen puolestaan epäillään keskittävän vallankäyttöä suurten kuntien käsiin. Nimenä esiin nousee jälleen Tampere.


Sote-uudistukseen nähden uhkakuviin on ehkä mahdollista vastata vielä jonkin aikaa. Jokainen omalla järjellään ajatteleva tietää kyllä miten. Maakuntauudistuksen osalta pienemmissä kunnissa taas on pyrittävä löytämään vaaleihin ehdokkaita, joille ääniä voitaisiin keskittää. Näin saataisiin ääntä vähän edes kuuluville.


Sote-uudistuksen jälkeen noin 60 % kunnan tämän hetkisistä lakisääteisistä menoista siirtyy maakuntien vastuulle. Kunnille tämä tarkoittaa vähemmän epävarmuutta ja vähemmän hoidettavia tehtäviä.

Heinäkuun 2017 jälkeen budjetin laadinta ja siinä pysyminen on helpompaa. Samoin pystytään keskittymään jäljelle jäävien tehtävien parhaaseen mahdolliseen hoitoon. Synkässä pilvessä voi sittenkin olla myös kultareuna.

 

Evästeet