Olemme Facebookissa!

21.12.2017 Vapaus ja vastuu

Helsingin Sanomien lauantaina salaisten tiedustelutietojen julkaisu testaa sananvapauden määritelmää.

Helsingin Sanomat päätti viime lauantaina lähteä mittaamaan tosissaan suomalaisen sananvapauden käsitettä julkaisemalla erittäin salaiseksi määriteltyä aineistoa maamme sotilastiedustelusta. Kyse on Suomessa onneksi harvinaisesta teosta, joka saa loppunäytöksensä todennäköisesti eri oikeusasteissa.


Sananvapaus on arvokas asia. Demokratia tarvitsee riippumattoman ja kriittisen median, sitä ei kukaan ole kiistämässä mutta missä kulkee raja siitä, mitä sananvapauden puitteissa saa tehdä? Pitääkö keskivertosuomalaisten tietää asioita, jotka viranomaiset ovat salaisiksi luokitelleet ja joilla on ulkoisen turvallisuuden kannalta suuri merkitys?


Sanotaan, että vapaus tuo mukanaan myös vastuun. Sama käsitepari liittyy myös sananvapauteen. Epäkohtia, väärinkäytöksiä ja valuvikoja tulee kohdella armottomasti mediassa mutta salaisten tiedustelutietojen julkaiseminen pelkästään sananvapauden kaapuun verhoutumalla ei ole sananvapauden järkevää käyttämistä.


Suomalaisen tiedustelun kannalta kyse on myös luottamuksesta. Tiedustelutietoja vaihdetaan maiden välillä. Maineellemme on melkoinen kolaus ellei tämän tietojen vaihdon luottamuksellisuuteen voida luottaa. Siksi myös tietovuodon lähteen selvittäminen on tapauksessa ehdottoman tärkeää.

 

Evästeet