Olemme Facebookissa!

25.02.2016 Kohtalon kesä EU:lle

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä heti juhannuksen jälkeen ensi kesänä. EU:lla on siis edessään kohtalon kesä.

Suomalaisten juhliessa juhannusta ensi kesänä saattaa useamman Euroopan unionin päättäjän paidan kaulus olla hiestä märkä vallan muusta syystä. Iso-Britanniassa nimittäin järjestetään kansanäänestys EU-jäsenyydestä heti juhannuksen jälkeen 23. kesäkuuta.


Britit ovat suhtautuneet EU:hun epäluuloisesti jo pitkään ja unionin vastustajia maasta löytyy. Maa on neuvotellut itselleen melko edulliset jäsenyysehdot jo aiemmin ja uusista ehdoista sovittiin äskettäin. David Cameronin konservatiivihallitus on varoitellut EU:sta luopumisen tarkoittavan ”hyppyä pimeään” mutta tämä ei kaikkia brittejä ole vakuuttanut.


Voidaan sanoa, että ensi kesä on EU:n kohtalon kesä. Mikäli Britannian kansanäänestyksen tulos aloittaa maan irtautumisen unionista, tarkoittaa se suuria vaikeuksia jäljelle jäävän unionin yhtenäisyydelle. Jo uusien jäsenyysehtojen neuvotteujen yhteydessä Kreikka nosti esiin omat ongelmansa pakolaiskriisin hoidossa. Saman ongelman parissa painivat muutkin maat.


Kansallinen kritiikki EU:n toimintaa kohtaan on oikeutettua. Unioni on osoittanut jokaisella tähän astisella ”hädän hetkellä” päätöksentekokyvyttömyytensä ja hitautensa. Toisaalta löyhä unioni on näyttänyt myös sen, että tositilanteessa kansalliset intressit ajavat EU:n yhteisen linjan ohi vasemmalta ja oikealta. Ratkaisuksi on esitetty unionin ohjaamista liittovaltion suuntaan mutta eipä taida sekään ajatus kovin hyvä olla.

Evästeet