Olemme Facebookissa!

28.01.2016 Erittäin hyvä, ellei täydellinen

Punkalaitumelle kunnanjohtajaa uudella hakukierroksella. Tämä on ymmärrettävää, sillä nyt etsitään erittäin hyvää ellei suorastaan täydellistä kuntapomoa.

Kunnanhallitus päätti asettaa maanantaina kunnanjohtajan viran uudelleen hakuun, vaikka suostumukset mukaan lukien valinta olisi voitu tehdä 20 hakijan joukosta. Tuleeko mieleen laulu ”Kun mikään ei riitä”, vai mistä on kysymys?


Koska kunnasta asiaa ei haluta tässä vaiheessa kommentoida, voi päätöstä vain pohtia ulkopuolisesta näkökulmasta. Todennäköistä on, että sekä valintaa valmisteleva työryhmä että kunnanhallitus kaipasivat hakijoilta enemmän kunnallishallinnon kokemusta. Toisaalta nykytrendi on myös se, että kunnanjohtajahaut menevät useinkin toiselle kierrokselle, jolloin nekin, jotka ensimmäisellä kierroksella empivät, saavat uuden mahdollisuuden. Tässä kohtaan voi viitata vaikkapa Hattulaan, jonne Lauri Inna valikoitui erittäin pitkällisen prosessin seurauksena.


Sinällään kunnanhallituksen ratkaisun voi ymmärtää. Kunnanjohtaja on kunnan keskeisin virkamies ja hänen taidoistaan, aktiivisuudestaan ja näkemyksestään riippuu pitkälti, millaisia suuntaviivoja Punkalaidun ottaa. Olkoonkin, että lopulliset päätökset tekee valtuusto ja kunnanjohtaja on ”vain” valmistelija.


Kun ajatellaan sarkaa, joka tulevalla kuntapomolla on edessä, ei voi välttyä ajatukselta, että tarvitsemme todellisen moniosaajan. Kunnallishallinnon kiemurat ihminen kyllä oppii, mutta edunvalvonta, joka itsehallintoalueita suunniteltaessa nousee merkittävään asemaan, vaatii kanttia ja neuvottelutaitoja. Vastaavasti elinkeinoelämän tukeminen kaipaa innovatiivisuutta ja sitkeyttä, valmiit verkostotkaan eivät olisi pahitteeksi.


Täydellistä hakijaa kunnanjohtajaksi tuskin löytyy koskaan mutta liikkeelle voisi lähteä luonnehdinnasta ”erittäin hyvä”.

Evästeet