Olemme Facebookissa!

31.08.2017 Juuret naapurissa

Punkalaitumen Karjalaiset ry on tehnyt arvokasta työtä karjalaisen kulttuuriperinnön vaalijana Punkalaitumella jo 70 vuoden ajan.

Punkalaitumen Karjalaiset ry:n 70-vuotisjuhla viime viikonloppuna ei olisi sopivampaan ajankohtaan voinut osua, vietetäänhän  tänä vuonna Suomi 100 -juhlaa ja karjalaisen heimon kohtalot, jos mitkä, nivoutuvat vahvasti maamme historian vaikeimpiin vuosiin.


Punkalaitumelle karjalaisia saapui periaatteessa kolmeen otteeseen. Talvisodan syttyessä, jatkosodan vetäytymisvaiheessa sekä muutama vuosi sodan jälkeen lopullisten asutuspaikkojen selvittyä. Viimeksi mainittu joukko on sitä, jonka sukujen edustajat vaikuttavat edelleen paikkakunnallamme.


Karjalaisten sopeutuminen satakuntalaiseen maalaispitäjään ei sotien jälkeen ole voinut olla helppoa. Kirjoitetaan historiaa kuinka kaunopuheisesti hyvänsä, tosiasia on, että heihin suhtauduttiin myös epäluulolla. Maiden luovuttaminen evakoille aiheutti sekin närää. Vuosien saatossa yhteiselo kuitenkin on vakiintunut, heimot sekoittuneet keskenään ja karjalaisuudesta on Punkalaitumellakin tullut luonnollinen osa pitäjän menneisyyttä ja nykyisyyttä.


Juhlavuottaan viettävää yhdistystä voi hyvällä syyllä onnitella näin jälkikäteen ja kiittää arvokkaasta työstä karjalaisen kulttuurin ja hengenperinnön ylläpitämisestä ja edistämisestä Punkalaitumella!

 

Evästeet