Olemme Facebookissa!

Jalkautukaa, kysykää

Vaalien alla äänestäjien kannattaa lähteä mukaan puolueiden tilaisuuksiin tapaamaan ehdokkaita. Kuntavaaleissa voi vaikuttaa siihen, ketkä päättävät kuntalaisia lähellä olevista asioista.

Kuten tämänkin lehden sivuilta voi huomata, on kuntavaalien kampanjointi pyörähtänyt käyntiin paikkakunnalla vauhdilla. Puolueet jalkautuvat toreille ja turuille ehdokkaineen ja marssittavat paikalle myös ulkopuolista puolueväkeä ministereitä myöten.


Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä kehottaa Turun Sanomien (22.3.) kolumnissaan ihmisiä lähtemään aktiivisesti vaaliuurnille. Tätä hän perustelee sillä, että kuntavaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa siihen, ketkä päättävät monista kuntalaisia lähellä olevista asioista. ”Joku kuitenkin aina menee, ja joku aina myös asioista päättää”, kuuluu Jokisipilän viesti.


Lähiviikkoina äänestäjillä on mahdollisuus lähteä ottamaan selvää, mitä ehdokkaat asioista ajattelevat. Tapaaminen kasvokkain on usein hyvä tapa päästä perille ehdokkaiden näkemyksistä.


Jos ei muuten kiinnosta, voi liikkeelle lähteä vaikka syömään sen ”vaalimakkaran”, letun tai kupin papusoppaa. Siinä sivussa saattaa ihan vahingossa ajautua keskusteluihin, jotka antavat pohjaa äänestyspäätökselle. Syytä on muistaa myös kaikkein tärkein motiivi äänestää: vain äänestäneellä on oikeus kritisoida ja moittia tulevien valtuutettujen päätöksiä. Sitä oikeutta ei kannata jättää ”jollekin muulle”.

 

Evästeet