Olemme Facebookissa!

01.04.2021 Kunta hyötyi

Suomen kunnat toinen toisensa jälkeen ovat latoneet tänä keväänä tiskiin huimia tilinpäätöksiä. Samaa linjaa noudattelee Punkalaitumen noin 950 000 euron tulos.

Koronapandemian alkaessa valtio päätti tukea kuntia taloudellisesti. Kuntien epäiltiin menevän velvoitteidensa hoidossa taloudellisesti ”kuralle”. Näin ei kuitenkaan käynyt ja nyt koronatuet tukevat kuntataloutta mahtavien tilinpäätöslukujen muodossa.

 

Vaikka Punkalaitumen kunnan tuloksesta useampi sata tuhatta voidaan lukea koronatukien hyväksi, ei tilinpäätöksen tarkempi tutkiminen anna kuvaa kehnosta taloudenhoidosta. Päinvastoin. Menokuri on pysynyt, kuten aiempinakin vuosina, hyvin.

 

Koska Punkalaitumen menoista jopa 66 % ohjautuu sotesektorille, ovat kunnan ohjailumahdollisuudet talouteensa rajalliset. Koronavuonna palveluiden käyttökin jäi tavallista pienemmäksi, mikä tuki hyvää tilinpäätöstä.

 

On odotettavissa, että pandemian hellitettyä sote-palveluiden käyttöaste palaa entiselle tai jopa nousee. Viimeisen viiden vuoden aikana kunnan tilinpäätökset ovat edellisvuotta lukuunottamatta olleet plussalla. Se on merkki tarkasta taloudenpidosta. Samalla linjalla kannattaa mennä jatkossakin.

 

Juha Aro

Evästeet